Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2006 11:03 - 10 лесни правила за по-добър български език:
Автор: gramatika Категория: Технологии   
Прочетен: 139220 Коментари: 57 Гласове:
19

Последна промяна: 22.09.2006 11:04


От само себе си не можем да станем мъдри. 1. „Буквите” 4 и 6 не съществуват нито в глаголицата, нито в кирилицата: „чат”, „шматка”, а не „4ат”, „6матка”...; 2. Ер малък (Ь ь) не е сложен за красота в азбуката. Слага се след съгласни букви, никога след гласни и в началото на думата (тогава слагаме йо): „Пеньо”, „твърдо нье”, но „Йовчо”; 3. В българския език няма дума в множествено число, която да завършва на й: „Цялата работа си е частен случай.” „Имаше много случаи на натравяния.” (А не „Имаше много случай на натравяния.”); 4. В заглавия пишем главна буква единствено на първата дума и при собствено име/географско име и тн: „Минаваш през мен (като Каспър)”, „Том Сойер и други терористи”, „Кравите не се доят сами”, „Край река Марица седнах и изпрах”. Като си говорим за главни букви... за разлика от други езици, главна буква от абревиатурите е само първата: БНБ е Българска народна банка, а БДЖ: Български държавни железници; 5. Когато става въпрос за някой език, той се пише с малка буква („Изучавам български език в частна школа.”), но когато се отнася за учебен предмет, буквата е главна („Даскалката по Български език е цербер”); 6. Не знам дали знаете, но „не знам” се пише отделно. 7. Когато заповядвате на кучето или на слугата си, то ударението е на последната гласна: „Стани от земята!”, а не Стани от земята”, „Затвори вратата на кенефа!”, а не „Затвори вратата на кенефа!”; 8. Пред за да и без да се пише запетая: „Той ме заряза, без да ме изслуша.” и „Аз го издадох, за да му е кофти.”; 9. Ако не е псевдоним, подлогът е винаги с пълен член: „Градинарят опъна дъщеря ми.”, но „Щастливеца е написал фейлетони.”; 10. Онази гад полуслято писане (с тирето между думите) се прилага, когато имаме сложни наречия, които означават нещо неопределено, междинно или половинчато: „пет-шест”, „криво-ляво”, „горе-долу”, „напред-назад”...; Хайде сега си отворете Winamp-a и си напишете на български родните песни, след това си дръпнете от last.fm файлчето и станете част от българското общество там. После пък драснете някой ред в Уикипедия и покажете, че младите хора знаят и могат. Gay


Тагове:   език,


Гласувай:
19



1. анонимен - :-)
22.09.2006 17:26
:-)
цитирай
2. анонимен - Харесвате ми!
04.10.2006 19:16
Стилът ви е супер.Аз съм за грамотните, но след неграмотните и много талантливите, които могат да се обучат на граматика след писането ,а не преди това!
цитирай
3. andreytcho - това ще ми е от полза
02.11.2006 13:55
от скоро пиша на бг, ще опитам да пиша правилно поне въпреки че не спазвам ударенията много много в говорния ми. Твръдо не ми нрави някак да го променя :))
цитирай
4. анонимен - Добър педагогически подход
20.11.2006 12:51
Ако българския учител, започне да ползва подобни примери при преподаването на учебния материал, мисля че ще привлече вниманието на учениците си.
цитирай
5. анонимен - 10 лесни правила за по-добър български език
09.12.2006 22:56
Определено ми хареса. Мисля, че пиша правилно, но научих и неща, които не знаех.
цитирай
6. анонимен - 10 лесни правила ....
27.12.2006 22:24
Ако заровиш питата с мед, за да не я напипа мечката това гениално ли е или само е в крак с безхаберието?
цитирай
7. анонимен - iskashe mi se da chuia neshto, koeto ne znam
04.01.2007 03:05
kogato otvorih tazi stranica mi se iskashe neshatata da sa obiasneni za hora, koito sa zavyrshili sredno i pone znaiat malko za bylgarskata gramatika, no uvi...
цитирай
8. comfy - Много добре!!
25.02.2007 21:10
Точно, кратко и ясно: claris verbis!! :))
цитирай
9. анонимен - Множественото число
17.03.2007 15:48
Как е правилно да се пише: 10 футболистА или футболистИ, генералА/И, офицерА/И?
Кое е правилно: ние може да го направим или ние можеМ да го направим?
Благодаря!
цитирай
10. анонимен - Мн. число
18.03.2007 11:33
Пише се футболистИ,генералИ.
А относно множественото число на ''Мога'' - пише се "ние можеМ'' ,просто няма друг начин,по който да се напише ;)
цитирай
11. анонимен - Mн. число
18.03.2007 15:39
Мерси! А може ли да се каже: в шаха има четири офицерА (в с мисъл неодушевени), а: в стаята има четирима офицерИ (в смисъл одушевени)?
Значи е грешно "ние може и да дойдем". Това беше важно, защото често се казва неправилното. Или то се ползва като възможност "може и да дойдем, може и да не дойдем"?
цитирай
12. анонимен - Относно МН.ЧИСЛО
21.03.2007 17:47
Не съм съгласна,че е неправилно да се каже: "Ние може да го направим" . Това значи,че има вероятност да се направи,а "Ние можеМ да го направим" озаначава,че те имат физическата възможност да го направят,способни са на това!!!
цитирай
13. анонимен - Относно "за да" и "без да"
03.05.2007 15:21
Искам само да допълня, че запетая се пише и преди "да", когато заменя "за да".
цитирай
14. анонимен - glupotevinaaa
17.05.2007 14:43
dru drun iarina
цитирай
15. анонимен - Относно Мн.Число
21.05.2007 15:37
Някой,ако обича,да напише правилата за писане на обикновената и бройната форма при съществителните имена.Благодаря :)))
цитирай
16. анонимен - Евала, братче,
02.06.2007 17:30
направо ми напълни душата.
цитирай
17. galq171080 - браво
17.06.2007 10:47
наистина с този подход ще привличиш вниманието на учениците
цитирай
18. анонимен - Евала!
29.09.2007 12:52
Ем браво! Хората трябва да знаят, че българската граматика не е чааааак толкова сложна и дори няма нужда да я учат, ако седнат и попрочетат малко книги, където всичко си е написано грамотно! Ако имаше такива повече като теб щеше да е много по-добре ;)
цитирай
19. анонимен - malki popravchitsi ot novinia
29.11.2007 10:41
По точка 1 съм съгласна. 4 и 6 не са букви. Аз обаче редовно нарушавам това "правило" в есемеси и мейли.
По точка 2 ми се ще да уточня, че в български език мекост не се отбелязва, нямаме знак, че даден звук е мек, както това е в руски. Та "твърдо нье" е просто една закачка!
3. Й кратко наистина стои само в края на думи в единствено число. Какво ще кажете обаче за ПЛЕЙБЕК?
4. Главни са буквите и на всички неща, които са уникални, единствени - независимо дали са географски обекти, исторически събития, наименования на институции и т. н. С главна буква пишем Атлантически океан, Възраждането, Министерство на правосъдието, Борисовата градина (добре че не е Бойко-Борисовата, че става сложно!)
Казаното в точка 5 не е вярно. С главна буква, но и с кавички бихме написали например: Дипломирах се по специалността "Българска филология" през... да не ви казвам коя година!
По точка 6. Отрицателната частица винаги се пише отделно от глагола. За да се образува причастие обаче, я сливаме с него, та имаме ТЕ НЕ ПОЛУЧИЛИ ЗАПЛАТА, обаче НЕПОЛУЧИЛИТЕ ЗАПЛАТА ОБЯВИХА СТАЧКА. Има и други интересни моменти с частицата НЕ.
7. Изместването на ударението в повелителната форма на глагола е белег за диалектно влияние, в официална речева ситуация е недопустимо наистина.
8. Няма да има запетайка, ако пред тези и други съюзи се появи уточняваща дума, например: "Той ме заряза дори без да ме изслуша." Добре е да се знае и къде е запетайката при изрази като макар че и въпреки че - тя е пред тях, а не пред думичката че вътре в тях.
9. Една светкавична реалити-проверка дали някъде трябва да стои пълен член, или не, е следната: Ако можем да заменим проблемното съществително с ТОЙ - смело пишем пълен член, в другите случаи остава непълен. Ето пример: Законът се прие на първо четене вчера (ТОЙ се прие, значи ще бъде ЗАКОНЪТ.)
И така докретахме до Десета заповед: Не пиши тиренце там, където едната част от сложната дума пояснява другата, например ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛЕН (документ!?), НАУЧНОПОПУЛЯРЕН (филм), а сложи тиренцето, където има два равностойни в смислово отношение компонента, като е при ЧЕРНО-БЯЛ (монитор), СЪБОТНО-НЕДЕЛНИ (курсове по български език) и така нататък, иначе благодаря за вниманието, пишете ми на NOVINIA@ABV.BG, УТРЕ, АКО МИ ОСТАНЕ ВРЕМЕ, ЩЕ ОБЯСНЯ ЗА БРОЙНАТА ФОРМА.
цитирай
20. анонимен - бройна форма
30.11.2007 14:12
Сега - за бройната форма при имената от мъжки род.
Най-напред да кажем, че бройната форма е наследник на старобългарското двойствено число - специална форма за множествено число при думи, който означават два предмета, двойка предмети. Вижте как се "държат" и днес думи като очила (очило не е ед. число от очила), клещи (няма дума клеща); имаме форми като два крака, но боси крака - с разлика единствено в ударението.
Днес според изискванията на книжовната норма бройна форма имаме, когато се говори за точен брой обекти, означени с имена от мъжки род, които означават нелица, тоест - предмети, животни, понятия.
Така следва да се казва два вълка, три камиона, сто хиляди долара - с окончанията за бройната форма, не за обикновеното множествено число.
Когато обаче дадена дума назовава лице (в граматическия смисъл) - бройна форма не се употребява, тоест казваме двама учители, трима президенти (забележете и какъв е обликът на числителните!), но два народа, не два народи.
Грешките, които се допускат, са обикновено от свръхстарателност. Човек просто трябва да се доверява на езиковото си чувство и няма да сбърка!
цитирай
21. анонимен - Re: Malki popravchitsi ot novinia
17.01.2008 19:26
По точка 1 съм съгласна. 4 и 6 не са букви. Аз обаче редовно нарушавам това "правило" в есемеси и мейли. - Авторката говори, когато се пише на кирилица. Всеки нарушава това правило, когато пише на латиница ;)
По точка 2 ми се ще да уточня, че в българският
език мекост не се отбелязва, нямаме знак, че даден звук е мек, както това е в руски. Та "твърдо нье" е просто една закачка! - Това "твърдо нье" е написано нарочно! "Ь" се пише като част от сричката "ьо" пример в асансЬОр ;)
3. Й кратко наистина стои само в края на думи в единствено число. Какво ще кажете обаче за ПЛЕЙБЕК? - ПЛЕЙБЕК е чуждица! И авторката говори за думи в множествено число ;)

4. Главни са буквите и на всички неща, които са уникални, единствени - независимо дали са географски обекти, исторически събития, наименования на институции и т. н. С главна буква пишем Атлантически океан, Възраждането, Министерство на правосъдието, Борисовата градина (добре че не е Бойко-Борисовата, че става сложно!) - Каква е разликата между това, което авторката е написала? ;)

Казаното в точка 5 не е вярно. С главна буква, но и с кавички бихме написали например: Дипломирах се по специалността "Българска филология" през... да не ви казвам коя година! - Българка филология не беше ли част от езика?!

По точка 6. Отрицателната частица винаги се пише отделно от глагола. За да се образува причастие обаче, я сливаме с него, та имаме ТЕ НЕ ПОЛУЧИЛИ ЗАПЛАТА, обаче НЕПОЛУЧИЛИТЕ ЗАПЛАТА ОБЯВИХА СТАЧКА. Има и други интересни моменти с частицата НЕ. - На точка 6, е обърнато внимание най-вече на думата "не знам", защото много хора я бъркат ;)

7. Изместването на ударението в повелителната форма на глагола е белег за диалектно влияние, в официална речева ситуация е недопустимо наистина. - По принцип не е правилно да се променя ударението на думите, дори и на диалект. То това е родния език на хората, които говорят с диалект. Поне да го научат как се говори!

8. Няма да има запетайка, ако пред тези и други съюзи се появи уточняваща дума, например: "Той ме заряза дори без да ме изслуша." Добре е да се знае и къде е запетайката при изрази като макар че и въпреки че - тя е пред тях, а не пред думичката че вътре в тях. - "Той ме заряза, дори, без да ме изслуша." Така се пише, защото "дори" е уточнение ;)

9. Една светкавична реалити-проверка дали някъде трябва да стои пълен член, или не, е следната: Ако можем да заменим проблемното съществително с ТОЙ - смело пишем пълен член, в другите случаи остава непълен. Ето пример: Законът се прие на първо четене вчера (ТОЙ се прие, значи ще бъде ЗАКОНЪТ.) - Така наистина е по-лесно :)

И така докретахме до Десета заповед: Не пиши тиренце там, където едната част от сложната дума пояснява другата, например ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛЕН (документ!?), НАУЧНОПОПУЛЯРЕН (филм), а сложи тиренцето, където има два равностойни в смислово отношение компонента, като е при ЧЕРНО-БЯЛ (монитор), СЪБОТНО-НЕДЕЛНИ (курсове по български език) и така нататък - че авторката какво е написала?! ;)


Май и ти правиш грешки ... ;) Или просто не си прочел/а както трябва ;)
цитирай
22. анонимен - Правопис на частицата "НЕ"
10.03.2008 15:53
Частицата "Не" се пише СЛЯТО при имената(прилагателни и съществителни): НЕприятел; НЕприятен
РАЗДЕЛНО се пише пред ГЛАГОЛИ : НЕ зная; НЕ мога; НЕ искам
При Сегашно деятелно причастие(-ащ;-ещ;ящ) "НЕ" се пише СЛЯТО: НЕпишещ; НЕчетящ
При Минало деятелно причастие (-л;-ла;-ло;-ли) "НЕ" се пише ОТДЕЛНО: НЕ разбрал; НЕ чул; НЕ писал; НЕ видял
При Минала стадателно причастие(-н;-т) "НЕ" се пише СЛЯТО: НЕписани; НЕчетен
При деепричастия(-айки;-ейки,-ийки) "НЕ" се пише отделно : НЕ тичайки; НЕ пишейки; НЕ четейки
цитирай
23. анонимен - сега ще си ги мерим ли!?
05.04.2008 11:56
1. в българският
език - трябва да е в българския, с кратък, а не с пълне член, анонимен!
2. Българка филология - българска, не българка, гладен трябва да си бил, изял си буквичка...
3. На точка 6, е обърнато - тук запетаята е излишна.
4. това е родния език - това е родният, с пълне член!
5. ме заряза, дори, без да ме изслуша - съжалявам, грешите, както казват в едно тв предаване.
цитирай
24. анонимен - Евала.......
22.05.2008 18:49
Благодаря ви за добре поднесената информация!
Наистина научих доста полезни неща!
цитирай
25. galq171080 - Страхотен подход
23.05.2008 10:31
Смятам , че нашите деца имат нужда от учители като вас.Тогава ще бъдат по - грамотни!
цитирай
26. анонимен - Интересноооооооо
18.07.2008 11:51
Ей, на това място много се позабавлявах. Един, пишещ неграмотно, деец за култура поправя друг, а трети се забавлява и на двамата, но пак неграмотно! Хорааааааааааааааааааа, думичката "риалити" не е българска! Моите поздравления за Българската филология, но в зависимост от интерпретацията, може да е завършена скоро и некадърно или прекалено отдавна за да си спомняте какво сте учили.
Има такива хубави учебници, напечатани на хартия. Аз съм учил по тях и ми свършиха много добра работа. Защо всички решения трябва да са в мрежата (нета - както някои му викат)? Тук децата по-лесно ли ще ги намерят? Не мисля!
цитирай
27. анонимен - ...
15.08.2008 15:19
Много е хубаво,че някой се е сетил да напише някои от правилата в българския език,макар че има много по-важни от посочените.По точка 1 едва ли има някой,който не знае,че 4 и 6 не са букви,те се използват в чата,където по-голямата част от хората не спазват правилата.Не ми харесаха някои от примерите,които са дадени като:"Затвори вратата не КЕНЕФА" или "Градинарят опъна дъщеря ми" .Изпуснато е друго обяснение за членуването,когато пред подлога има предлог винаги е в непълен член независимо в коя част на изречението се намира.
цитирай
28. cursedsoul - относно правопис
25.08.2008 12:24
Как се пишат думите:
-пембян или пимбян
-донкихотовци или Донкихотовци
-дом-паметник или дом паметник
Проверих на пет места и все различно са изписани.
цитирай
29. анонимен - относно правопис
29.08.2008 13:57
пембян
Донкихотовци
Дом-паметник
цитирай
30. анонимен - пълен член
14.10.2008 22:05
ЩастливецЪТ трябва да е ..
цитирай
31. анонимен - Забележка..
23.10.2008 14:56
Идеята наистина е много хубава.. Но този, който го е написал явно не е бил от най-грамотните. На мен ми прилича малко на "Присмял се хърбел на щърбел". Ако не можеш да пишеш и четеш грамотно, защо тогава постваш такива глупости?!
цитирай
32. galq171080 - На мен също ми хареса. И спрете със ...
29.10.2008 09:17
На мен също ми хареса.И спрете със злобните забележки и подмятания.
цитирай
33. анонимен - важно
15.11.2008 13:52
на мен също ми беше полезно !
цитирай
34. анонимен - EVALATA. AMA SAMO 6TO PLUE6 PO 6L...
13.02.2009 14:33
EVALATA. AMA SAMO 6TO PLUE6 PO 6LOKAVICATA. TO E PO LESNO DA SE PI6I NA NEYA I PO BARZO. INA4E NAI VAJNOTO E 4E SE RAZBIRAME, A PRAVOPISA DA GO USTAVIM ZA PROFESORITE. ARE:)
цитирай
35. анонимен - otgowor za cursedsoul
15.03.2009 16:53
-донкихотовци (както и байганьовци, хамлетовци, колумбовци, донжуановци)
учителят ми по Български език и литература ни го каза

-дом-паметник
би трябвало да е,тъй като правилото гласи, че когато имаме две същ.имена, които са равнопоставени помежду си, ако при членуване се членува втората дума и ударението пада върху нея (напр. "министър-председател" - "министър-председателЯт") ,те се пишат полуслято (т.е. с тиренце помежду си), а когато се членува първото същ. се пишат одлено едно от друго (напр. "жена вамп" - "женаТА вамп")
цитирай
36. анонимен - Може ли една-две поправки?
19.03.2009 15:37
1) Слято се пишат сложни прилагателни, при които едната част пояснява другата.

П р и м е р :
"селско стопанство" се пише разделно,
обаче "селскостопански" се пише слято.

Изключения:

"научно-популярен" се пише полуслято, защото има разместване на двете части ("популярна наука");

Думата "черно-бял" се пише полуслято (за разлика от "небесносин"), защото нито "черно" пояснява "бял", нито обратното. "Небесносин" е име на един специфичен оттенък на синия цвят; докато "черно-бял" не е някаква по-тъмна разновидност на белия цвят.

2) Учебните предмети на български се пишат с малка буква (на английски май са с главна). Пише се "учителката по история", а не "учителката по История". Това е така, защото имената на учебните предмети се възприемат като нарицателни.

Поради същата логика се използва малка буква и в следния случай:

Завърших българска филология.

Обаче в следния случай се пише главна буква:

В специалността "Българска филология" се обучават 350 студенти.

Този път името е използвано като собствено. Също с главна буква (по същата логика) се пишат и изрази като

хижа "Руен", хотел "Августа"

и др. под.

3) Когато пред подчиненото изречение има пояснителна дума като "чак", "само", "дори", "именно", тогава запетайката се пропуска.

Ще ти помогна, ако ми разкажеш всичко.
Ще ти помогна само ако ми разкажеш всичко.

Той ме заряза, без да ме изслуша.
Той ме заряза дори без да ме изслуша.

4) С отрицателната частица "не" работата е сложна.

Не знаещите, а можещите ще ти помогнат.
Незнаещите само създават проблеми.

Пише се слято, когато образува ново понятие. Пише се отделно, когато изразява отрицателно отношение, без да образува ново понятие.

4) Правилото за пълния и краткия член е много добре обяснено. Правилно е отбелязано и изключението, че псевдонимите не се подчиняват на това правило. "Щастливеца" (когато е употребено като псевдоним на Алеко Константинов) се пише винаги с кратък член (дори ако е подлог).
цитирай
37. анонимен - Да.
31.03.2009 11:35
Искам да добавя едно нещо:
НИКОГА не се казва "Отивам НА София.".
Но страшно много хора го бъркат. Хора, това не ви е театър, център, кафе или каквото и да било друго учреждение/мероприятие. Това е толкова селско.
Казва се "Отивам В София/Кнежа/Ловеч, etc.".
Дано сте ме разбрали.
цитирай
38. анонимен - Народееееееееееее
05.04.2009 00:22
Пламнал ли съм за кирилица словородна,
гръмнал ли съм за граматика благородна,
туй де що витае в криви стене та се тае.
В глава словородна, в глава плодородна,
туй що де се научи, научи се и неотучи.

Вярвам аз зная грешки правя от туй що де незная,
но кърви думи аз ще кажа, ще кажа и ще разкажа.
Учи народе мъдър стани, та да ни гонят та да ни не стигнат.
Да говорят, да плюят, но нас те не ще стигнат.
По мисли мъдри мъдър стани.

Мисля, че е леко недовършено ако е пълна безсмислица, моля ви коментирайте :) благодаря
цитирай
39. анонимен - пак съм аз "Народееееееееееее
05.04.2009 00:26
Дата 5 април 2009
цитирай
40. анонимен - Няма да ме забравите скоро. :) "Народееееееееееее"
05.04.2009 00:36
Можеби първия коментар, ще го направя от самия себе си, за "...стигнат...стигнат...стани. :) Последните три стихове. Незнам дали е правилно и смислено това "...от туй що де незная,..." сложна работа...сложна, ако не я разбираш с цезурите им и...:)
цитирай
41. анонимен - ...............................................
28.04.2009 16:44
Който го е измислил това заслужава едно голямо "БРАВО"
цитирай
42. анонимен - 10 прости правила за по-добър български език
20.06.2009 15:16
Това са до болка познати неща, но ако не се припомнят става страшно, много съм ти благодарен за колоритният начин, по които поднасяш темите, определено привлича вниманието ми, дори и не посмях да си помисля за прозявка [Oбичайната ми реакция на нормите и правилата.] От неграмотният кандидат студент................................................
цитирай
43. анонимен - Въпрос:Как е правилно да се каже?
02.07.2009 12:21
Изпратени до Вас, или към Вас?На мен лично не ми звучи "към Вас"
цитирай
44. анонимен - "До Вас" е правилно да се ...
06.07.2009 21:18
"До Вас" е правилно да се каже.
цитирай
45. анонимен - 8-ми vs 8-и
21.10.2009 16:59
Здравейте,
Виждам, че тук има знаещи хора, които искам да попитам нещо, което ме тормози последно време.
Как и защо е правилно да се напише : 8-ми или 8-и ; 6-ти ли 6-и и т.н. ?
цитирай
46. анонимен - "4удесен Саит"
28.12.2009 15:15
Всичко е много добре написано!!! :)
цитирай
47. анонимен - Как е правилно да се изпише?
27.01.2010 11:13
Приложено изпращаме ВИ , Офертно предложение за обекта. или
Приложено изпращаме ВИ Офертно предложение за
обекта.
цитирай
48. анонимен - И на мен ми хареса
03.02.2010 16:00
Наистина полезна информация, а като е по време на дискусия - е още по-добре. И моят син пише в чата с 4 и 6, а също пише и "ко стаа", макар че знае правописа. Това не го одобрявам, ама май е на мода сред младите.
цитирай
49. анонимен - аз
22.09.2010 12:23
Много добре, но може да е пишат и по-сложни правила!:)
цитирай
50. анонимен - До No 7
09.12.2010 16:36
А на мен ми се иска, хора с вашите претенции, да пишат поне на кирилица, но уви... :)
цитирай
51. damu - С това трябва да се внимава...
20.02.2011 03:47
Не знам как стоят нещата, но тук изглежда, че всеки поправя другия. Аз съм 12-ти клас и следователно след 3 месеца ще държа матура, но не съм само аз, нали? Има деца, които не могат да си позволят книги от сорта на " Как да оправим кака Граматика" и затова ще седнат да четат сайтове като този. И нищо лошо, но после на матурата ще се чудят 2 часа как точно трябва да се напише дадено нещо, защото тук са го видели написано по 5 различни начина.
цитирай
52. damu - И сега нещо весело...
20.02.2011 03:58
Ако позволите, между другото, искам да ви споделя и едно мое наблюдение, а може би и възмущение. Голям процент от хората казват "петима човека", а не правилното "петима души". С правилното ударение, разбира се. Радвам се, че никой още не казва "петима човеци", но никога не е рано. Е, аз се надявам, че няма да стане. И за финал един виц:
Вървят си майка и дете. По пътя виждат двама мъже да копаят дупка. Детенцето казва: "Мамо, мамо, двама хора копаят дупка." Майката отвръща: "Не се казва "хора", а "души", моето дете." След известно време детето и майката се връщат и детето казва: "Мамо, мамо, един душ падна в дупката"

цитирай
53. evilyosha - Харесах идеята на написаното, но се ...
12.04.2011 20:09
Харесах идеята на написаното, но се съмнявам, че тези които толкова се нуждаят от научаването на правилата ще го прчетат. Аз лично имам неприязън към използването на латиница за писане на български език и всякакви неграмотни изцепки :) но за жалост реалността е такава.
цитирай
54. vladun - Поздрав на Граматика и на Анонимен ...
12.04.2011 21:41
Поздрав на Граматика и на Анонимен 36 - мисля, че е правилно да бъдат написани с главни букви:)
цитирай
55. mglishev - Тю, най-сетне
13.04.2011 01:48
нещо смислено в сайта. Поздравления.
цитирай
56. marystaneva - Поздравления за автора на статията! :)
13.04.2011 17:41
И за голяма част от коментиращите, разбира се! :)

14. анонимен,
Когато човек е глупав, но си мълчи, останалите може и да не разберат...

56. ledadobreva,
Ако имаш проблем с клавиатурата, пробвай с "преводач":
http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php
Няма да правилно на 100%, но поне ще се чете по-лесно... ;)


Тъй като напоследък в медиите все по-често чувам неправилна реч, нека и аз да дам два примера:
1. Когато става дума за лице от женски пол, е неправилно да се казва "нашият колега". Така е в английския език, а в българския се казва "нашата колежка".
2. Не е правилен и изразът "На кой да се обадим?". Правилното е "На кого да се обадим?". Но когато става дума за неодушевен предмет, правилното е "на кой", напр.: "На кой стол да седна?"
Когато се говори неправилно по националните медии, това разваля езиковата култура, особено на част от младите, при които тя и без друго не е на изключително високо ниво.

http://liternet.bg/publish/vazov/lirika/polia/bylgarskiiat_ezik.htm
цитирай
57. анонимен - И на мен ми хареса
29.08.2012 23:28
Bravo.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gramatika
Категория: Технологии
Прочетен: 3957097
Постинги: 19
Коментари: 1183
Гласове: 1258
Архив