Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2006 19:22 - Свадбата на една фълшива диетолошка
Автор: gramatika Категория: Технологии   
Прочетен: 18915 Коментари: 17 Гласове:
1

Последна промяна: 21.06.2006 19:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

С благодарности към don, който ми даде идеята  

Магазина се премести на другия ъгъл.“ Едно от любимите ми изречения. Хиляди пъти съм била на крачка от това да извадя химикалка и да поправя магазинА на магазинЪТ. После обаче се спирам, щото смисъл – никакъв, само дето си хабя нервите.

Не знам вие как приемате неграмотно написани елементарни думи, но аз лично се побърквам.

Дълго време минавах покрай магазинче на Оборище, на което с големи букви беше изписано „италянски дрехи“. Оправиха го след около година, очевидно заради отчаяния зов на някой като мен. Ако в момента чете това - благодаря му от все сърце.

Откак пък интернет превзе живота ни, неграмотността се повиши милиони пъти. Уникални неща могат да бъдат открити в мрежата, а най-добрият източник на бисери са безспорно форумите. Спортните оглавяват класациите:

да ама е важнo че не oспяxа да ги пoбедат кoлкo тo и садята да им пoмага затoва самo Тринидад и Тобаго“

Бoжкoв акo гo вида на ван 6те гo oбия“

Дето вика чичко Вучков – гледам и не вярвам на ушите си.

Как ти идва на акъла на напишеш „обия“, след като дори не може и да се произнесе така? По каква логика се пише „очудя“? И кой въобще изговаря думата по този начин - „Очудя“? Или хората просто действат по метода – щом се произнася с У, значи се пише с О.

За „садята“ - /в превод – съдията/, просто нямам сила да коментирам. Само ще кажа, че го веднъж го видях така написано и в програмата на телевизиите, анонсирайки сериала „Садя Ейми“.

Тогава му хвърлих едно мислене, понеже не съм запозната с въпросния филм - Ейми ще я садят ли някъде и ако да, тя какво е – патладжан, тиква или някакъв картоф? Оказа се, че била най-обикновен съдия... завалията.

Друга тенденция са любимите ми думички от женски род, които в множествено чисълце приемат едни крайно къдрави завършеци. Калорий определено ми е най-най-любимата. Просто като видя това „ий“ накрая и се ваодушевявъм.

Разбира се, и магий не е лошо – ако има привърженици и на тази думичка, моля да не се обиждат, че съм я класирала на второ място. Филий също не е зле, кутий пък още повече. Но, съгласете се, калорий има собствен чар.

А какво да кажем за финансии? Тука вариантите на всичкото отгоре са няколко – или така, или финансий. За разлика от калорий обаче, финансии е осезаемо и при изговор, което вече предизвиква силни позиви за повръщане.

Навремето, когато за пръв път чух думата „семенар“, и то от жена, си помислих, че е някакъв осеменител. Някаква ин витро технология и то за добитък. При всички случаи не предполагах, че е семинар. Сега вече му посвикнах, в смисъл, че не се чудя какво означава, когато го чуя. Това обаче не означава, че асоциациите ми с изкуствено оплождани искърски говеда са изчезнали.

Я сега ми споделете нещо – и вие ли сте чували думата „уневерситет“? Да, знаех си, че не съм само аз... А латинеца? В смисъла на латинска азбука, а не на човек с латиноамерикански произход. Е, ако не сте, сега го чувате.

За ветерани като „исток“, „изкам“, „гръдски“ /това означава гръцки, да не си помислите, че идва нещо от гърди/, „збогом“, свадба“, „врапче“, „кремвирш“ и „трушия“ и няма смисъл да отделям специално място. Пардон, спецялно.

Но, виж, на следващия бисер съм отделила цялото си сърце и душа. Срещнах го в един форум, то се знае. Влюбихме се от пръв поглед и оттогава му правя непрекъсната реклама.

Затова му отделям нов, самостоятелен ред, на който да блесне и да заслепи целия свят с красотата си:

„фълшива диетолошка“

Както се казва на чист български – спийчлес. И топлес също. Което ме навежда на мисълта, че в учебните проглами за средно образование не е зле да наблегнат отново на добрите стари диктовки и задължителното четене на разни книжчици.

Понеже сега се получава един доста неприятен парадокс – човекът Х може да те брифне за дискусията по последния топик от аджендата, да ти осигури логистика, лоби и билет за последния авейлабъл полет, обаче ще ти добави, че това няма да ти излезе хич „ефтино“.

С други думи – дайте да научим как се пише фълшива диетолошка и след това да наблегнем на фъндрейзинга и аутсорсинга.

Че горкият Рамбо Силек* ще се обърне в гроба си.

*По информация от форуми, попадението е на второкласник

Krasitta



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. angel - Висш пилотаж...
21.06.2006 23:32
Думата е трудна :) , но за сметка на това в нея има две грешки в осем букви:
"Давам квартира в Диянабат"
цитирай
2. анонимен - В центъралните новини
28.06.2006 15:18
...по Канал 1 вчера изписаха с ГОЛЕМИ БУКВИ думата "съорАжения"!!!
цитирай
3. анонимен - :)
28.06.2006 15:22
Къде е бутонът за редакция на анонимни постинги???
цитирай
4. анонимен - Kaк да кажа на шефа?
28.06.2006 20:38
Винаги отварям писмата, които шефът ми пише и преди да ги отпечатам махам излишното "т" от думата "безопасТност", ама той като не си ги чете после как да му кажа да не пише така повече, нали е шеф...
цитирай
5. анонимен - ох!
29.06.2006 17:19
Смях през сълзи!
цитирай
6. анонимен - не е смешно, мила
14.07.2006 14:19
четох я преди време тая статийка в днес.бг и тогава ми се прииска да ти го кажа, ама ей на сега ще се възползвам- тъпо е да напишеш статия за граматическите грешки с граматически такива :)

и аз се дразня като чета разни измислици-премислици-недомислици, ама като знам и аз как от време на време (било от бързане, било от незнание или непукизъм (ей, голям зор с тея не-та)) се о-о-о-о... таковам... как да го река по-граматически изрядно? абе осирам. та трая, де.
цитирай
7. анонимен - Жалко е ....
02.08.2006 14:13
... но се смях със сълзи.Наистина положението е отчайващо.Лошото е, че никой не желае да се поправи.
цитирай
8. pazzo - мдаа
09.08.2006 09:05
Но, чичи Вучков вика - Слушам и не вярвам на очите си.
цитирай
9. анонимен - любимата ми
05.09.2006 18:57
думичка, съществуваща в безброй варианти:
акумолатор-акомолатор-акомулатор
драги хора - АКУМУЛАТОР!!!
проверка - само на латиница: Accumulator
тоест който а-кумулира енергия
цитирай
10. анонимен - Боргаз
27.09.2006 17:07
Ще ви разкажа един случай, който звучи като виц, но е истински. Историята е отпреди доста години, главното действащо лице - инженер, прочут сред колегите си с неграмотното писане.Та пише въпросният господин писмо до Бургас, затваря плика и написва името на града отгоре. Написва обаче "Боргас". Негов колега вижда това и му казва:" Не се излагай, поправи го". Плесва се нашият човек по челото и заявява>:"Абе, вярно, нали се казва бургазлии". И поправя Боргас на Боргаз.
цитирай
11. анонимен - Няма нищо по-добро от ...хубавия блог!
05.10.2006 12:36
Едва ли чакате овации,но не мога да се стискам!Тези пет минути с вас ми осигуряват..........добро настроение. И то не защото сме жалки и грешни простосмъртни, а заради невероятния ви стил.Добре, че Ел Рон Харбърт не чете блогове.......и учителите да бяха като вас...........
цитирай
12. анонимен - Ужастттт
13.10.2006 20:17
Да "Ужастттт" така една моя приятелка германка произнасяше тая дума, но за съжеление за всичко сме си виновни ние сами си го правим, и най-важното винаги имаме оправдания, аз например пиша с грешки, 'щото бях много, ама изключително мързелив (не, че съм се променил де-е-е) и поради тоя факт от моето минало, прекарах в училище 21 години, при нормални за другите хора 18-19 :(, проблема или ът не го знам това правило не е в мен, проблема е в безхаберието което е обвханало всички ни :( не ни пука за нищо, малките не знаят, че добрите всъщност не карат "Mercedes", техни герои не са Ботев И Левски, а техни герои са "Ботев" и "Левски". скоро ме учуди, като ме попита ЦСКА кога е умряла, абе май се отплеснах друго исках да напиша ама го забравих простете...
Отивам за "Гинкобелоба" или както там му викат
цитирай
13. анонимен - super e ,4e ima hora kato teb!
06.05.2007 16:23
az sam vazhitena kak vse o6te sa6testvuvat hora kato teb!Az nqmam pretencii,4e nivoto mi na gramotnost e na koi znae kakvo nivo,zatova mi e mn interesno da vlizam tuk za dase poobrazovam pove4ko:}ako moje6 da oburne6 pove4e vreme na zapetaikite i osobeno na tova otdelqneto na glavnoto izre4enie ot r 4asti :}
цитирай
14. анонимен - Поздрави
06.02.2009 09:01
Моля поправете:
"Как ти идва на акъла на напишеш „обия“" - да напишеш

"Само ще кажа, че го веднъж го видях така написано и в " - едното "го" е излишно
цитирай
15. анонимен - Много ме радвате...
31.05.2010 12:15
Да ви дам и аз един "виц"- Къту малак бех утличник.
цитирай
16. анонимен - Добро попадение.
15.01.2011 10:36
Здравейте!
Статията Ви е възхитителна. Много бих желал да видя и втора нейна част. Ако случайно Ви липсват подходящи бисери, моля погледнете така популярния сайт vbox7.com , пуснете си някое видео от така наречените топ 40 и пулете очи пред изобретателността на потребителите на въпросния сайт във частта на коментарите. Там съм срещал бисери, които ми е трудно да опиша или коментирам. Останете си със здраве!
цитирай
17. анонимен - Страхотни сте
04.01.2012 00:19
Чета след полунощ всичко това и умирам от смях......въпреки ,че е плачевно....стилът ме развеселява страхотно...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gramatika
Категория: Технологии
Прочетен: 3958504
Постинги: 19
Коментари: 1183
Гласове: 1258
Архив