Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2016 20:50 - Военна хроника – 25.01.2016 г.
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1829 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 25.01.2016 20:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Оперативни данни на организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

Руско-терористичните войски в Донбас продължават да обстрелват позициите на силите на АТО, включително с 82-мм/120-мм минохвъргачки и противотанкови оръдия с калибър 100 мм. На първа линия в няколко района се регистрира наличието на 122-мм артилерия и РСЗО, както и танкове на екстремистите.

Противникът извършва активно наземно, радиотехническо и въздушно разузнаване на бойния ред на силите на АТО – както в тактическото звено, така и в оперативно-тактически мащаб.

Отбелязва се активност на ДРГ /диверсионно-разузнавателни групи/ на терористите (главно със задача миниране на местността); в тактическия и оперативно-тактическия тил на украинските войски се създава база за извършване на диверсии в бъдеще – разполагат се множество „скривалища“ и „складове“ с оръжие, боеприпаси и взривни вещества за действията на ДРГ (както „приходящи“, така и организирани „на място“).

image
Ситуацията в Източна Украйна в 00.00 ч. на 25 януари 2016 г. / Министерство на отбраната на Украйна
/кликнете върху картата за увеличаване/

През изминалите почивни дни (23-24.01.2016 г.) екстремистите обстрелваха активно предните опорни и наблюдателни пунктове на силите на АТО в района на Донецк – край Пески и Опитное, южно и западно от Авдеевка, Новгородское и Новосьоловка. В района на Опитное група терористи (до взвод) се опита откъм разрушената радиолокационна станция на Донецкото летище да приближи опорния пункт на силите на АТО откъм фланга и да го обстрелва от близка дистанция (беше навреме открита от бойната охрана на украинските войски и след кратка престрелка отстъпи под прикритието на АГС-17 и ЗУ-23-2).

В този район екстремистите също откриваха многократно огън и по предните позиции на силите на АТО с 82-мм минохвъргачки и СПГ-9 откъм Спартак, Донецкото летище и от височините източно от Ясиноватския възел. В района на Пески екстремистите обстрелваха с въоръжението на един БТР-80, прикривайки действията на няколко свои малки огневи групи, които действаха в района на ул. Набережна, ул. Чистякова, на мястото, където Красноармейско шосе преминава в ул. Мира (Донецк), като се опитваха да обстрелват с РПГ и гранатомети. Беше регистрирана и стрелба с АГС-17 в северната част на селището откъм минното поле край Жабунки.

Екстремистите многократно откриваха огън с тежки гранатомети (освен че използваха и автоматично стрелково въоръжение) в района на Новгородское (откъм Широкая балка), Новосьоловка (откъм Ставки и Батмановка). Беше регистрирана и стрелба със стрелково оръжие южно от Майорск, няколко пъти екстремистите използваха ЗУ-23-2.

В северната част на Зайцево, на запад по посока към Жованка екстремистите водеха активен огън с 82-мм минохвъргачки и АГС-17, два пъти използваха ЗУ-23-2. В този район малка пехотна група на противника отново опита да премине между Зайцево и Жованка и да заобиколи откъм фланга опорния пункт на силите на АТО. Със снайперски огън и прицелен картечен огън екстремистите бяха спрени и отстъпиха на изходните си позиции.

През почивните дни терористите откриваха огън и със 120-мм минохвъргачки в района на Старогнатовка от позиции западно от Красний октябр и Первомайское, при завоя на р. Калмиус (по-рано ИС съобщи за прехвърлянето на минохвъргачни подразделения в този район).

В Донецк са регистрирани 4 танка зад ул. Корабелная (в горските насаждения).

Продължава усилването на формированията на руско-терористичните войски на Луганското направление. Южно от Весьолая гора са регистрирани рагзърнати позиции на мотострелкова рота с бронирана техника ( 6-8 бронирани машини, БМП-2 и БМП-1). Като цяло, между Крутая гора и Весьолая гора екстремистите са разгърнали минимум усилен батальон, с изнесени зад Раевка артилерийски позиции – минимум осем 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика“(макар че според Минските споразумения тя би трябвало да е изтеглена южно от Луганск).

Усилва се групировката на терористите в района на Бахмутско шосе срещу Кировск – откъм Ирмино е прехвърлена бронирана група (4 МТ-ЛБ (1 удължена), 2 БРМ-1К, 1 БМП-2 и 2 БТР-80), включително 3 камиона с личен състав.

Южно от Донецк, в района от Маринка до Докучаевск се отбелязва уплътняване на бойния ред на екстремистите – прехвърлят се допълнителни сили и средства, включително танкове (с последните се усилват опорните пунктове на противника в този район).

Противникът извършва прегрупиране в района на Моспино. След прехвърлянето към Горловка на съсредоточената по-рано тук мотострелкова рота (9 БМП-1,2, няколко МТ-ЛБ и БРМ-1К) се отбелязва и рязко намаляване на броя на танковете в този район – от танковия батальон на терористите (24 танка), по-рано съсредоточен в този район, са останали около 6 танка. Засега не са получени сведения за посоката, в която са прехвърлени останалите танкове.

Дмитрий Тимчук

военен кореспондент

Превод: M Dian








Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307955
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.