Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2014 12:56 - Как се пише мотивационно писмо
Автор: gkirilov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1177 Коментари: 0 Гласове:
0



Надявам се да съм ви полезен :) 

Сигурно имате опит като кандидат за работа и вече знаете, че по- сериозните фирми искат и мотивационно писмо към документите за кандидатстване. Как да се напише едно грабващо писмо е изкуство, доколкото е изкуство писането на текстове изобщо, но и много повече. Неговата прагматична цел – да направи впечатление на бъдещ работодател, го прави предизвикателство за всеки – и за опитните, и за начинаещите в търсенето на работа.

В същността си моитовационното писмо е отговор на въпроса: Защо искате да работите за нас и защо ние да ви наемем. Нищо повече, нищо по- малко. Но освен на пръв поглед очевидния отговор: "Заради тези и тези мои достойнства и защото ми трябват пари", работодателят иска да види и други особености, които трябва да имате предвид. Освен самата информация той ще прочете между редовете и за нивото ви на грамотност, логическата свързаност на мислите ви, оригиналната мисъл, черти от характера ви дори.

И така, преди да се захванете с писането на това писмо трябва да си поставите цел. А тя е да убедите четящия, че вие познавате компанията и искате да станете част именно от нея. Че имате качества и опит, с които изпъквате пред останалите кандидати. "Човешки ресурси" или мениджърът трябва да бъдат освен убедени с разума си, но и завладяни от личността ви със сърцето си.

Проучване преди писането

imageЧетете внимателно обявата за работа – как точно се описва самата компания, каква длъжност е вакантна, как е описана тя и нейните задължения. Ако обявата е грамотно написана, тя ще ви подскаже какво точно да пише в писмото ви. Ако не е - направете си изводи за самата компания.

imageВ случай, че няма подадена информация, направете си този труд и я проучете лично – предмет на дейност, обем продукция или оборот, развитие, пазари, сътресения. Така вие адекватно ще предложите себе си като бъдещ кадър.

След като съберете максимално информация, която впрочем ще ви е полезна и при интервюто, можете да се заловите със самото писане.

Общи правила за писането на мотивационно писмо

imageПодхождайте конкретно и по същество. Трябва да съберете писмото си на една страница - като включим дата, обръщение, различен шрифт, отделим абзаците - не остава много място за текст. Така че не си губете времето и мястото за писане със словоизлияния.

imageИзбягвайте клишетата. Вярно е, че не може кой знае какво да се каже, но не ползвайте „млад и динамичен екип” , „Това, което ме привлече е факта, че обявената от Вас позиция е в областта, в която имам желание да се развивам.” Ако се колебаете, дали някоя мисъл е ваша или е натрапена, пуснете я за търсене в интернет да видите нейната уникалност. Често именно това се прави и от Човешки ресурси. Изразявайте своите мисли, това винаги крие риск, но е честно спрямо работодателя.

Никога не ползвайте готови мотивационни писма, независимо, дали са ваши при предишно кандидатстване на друго място, или чужди от интернет. Това прави най- неприятното възможно впечатление.

imageНачалото винаги е трудно. Ето го най- лошият случай и в него откриваме поне три неща, които биха били различни в доброто мотивационно писмо:

„Уважаеми госпожо/ господине,
разбрах за обявената от Вас длъжност от обява в интернет.”,


imageОбърнете се към конкретен човек, ако е възможно да намерите името му;

imageНапишете самата длъжност. Има случаи, в които от едно място се търси повече от един човек и е добре още от самото начало да насочите вниманието на четящия. Той ще мисли за вас и длъжността едновременно от самото начало.

imageА ако сте разбрали за свободното място от някой конкретен човек, споменете го, стига да не го поставите в неудобно положение.

imageВ първия абзац е добре да се говори от първо лице, но без твърде често „аз”, „аз”. Говорете за себе си, но повече за вашата квалификация, опит или качества, ако нямате нито едно от двете. Говорете за себе си и като част от екип.

imageВъв втория говорете за компанията, като се почувства, че сте я опознали, но не и заради „изключително добрата й репутация”, а заради конкретни неща. Ако искате да станете част от нея, значи трябва да покажете, че това е съзнателен избор, а не кандидатствате наред, пък каквото стане. Другото би било безсмислено ласкателство, което не носи никаква информация и послание.

imageВ третия абзац е добре да говорите как виждате себе си като бъдещ служител. С какво можете да подобрите дейността й, да генерирате идеи и нови проекти – насочеността по тази тема ви се подсказва от предварителната информация – от какво има нужда тази фирма в момента.

imageЗаключението също трябва да е силно и в него да имате активна позиция. Вместо: "Оставам на разположение за въпроси" или "Ще очаквам да се свържете с мен”, по- скоро: „Идната седмица ще Ви потърся, за да чуя мнението Ви за моята кандидатура”

imageДоброто писмо е нищо без добро СВ ( автобиография ). Приложете същия висок стандарт и при него. Двете са неделими една от друга визитки на вашата личност.

Оформление и стил:

imageИзползвайте силни активни глаголи, а не пасивни конструкции. "Успявам", "оптимизирам", "увеличавам", "организирам" са примери за силни глаголи.

imageКратки изречения или главно с едно, максимум две подчинени със силни ключови думи, които приковават. Внимавайте и със суперлативите.

imageАкцентът е също важен – той трябва да падне върху едно от трите: опит, квалификация, качества – изберете едно за най- силен акцент, а другите да гравитират около него.

imageПо- пестеливи в прилагателните и повече думи по същество.

imageЕдна страница е предостатъчна за едно мотивационно писмо, оформете ясно абзаците, но удебелявайте и играйте с шрифта умерено. Оставяйте междуредия и място между абзаците – текстът диша и се чете лесно.

imageАко предавате писмото на ръка, нека хартията да има отличителна характеристика – плътност, лек нюанс на цвета – то трябва да се откроява сред останалите.

imageНикакви граматични грешки! Ако не сте сигурни в знанията си, обърнете се към някой, който е, но все някога ще ви хванат, ако имате големи пропуски. Не забравяйте това, особено ако длъжността е свързана с документация и често пращане на мейли.

И най- важното - бъдете искрени. Кандидатстването за работа в никакъв случай не е надлъгване. То е честно поставяне на условия за труд и заплащането му. Всяка лъжа или преувеличение винаги ще излезе наяве, ако не на интервюто, то по- късно и ще се отрази на бъдещата работа.

Човекът, който търси работа, е човек за продан. Това в никакъв случай не е обидно. Все пак – ще взимате заплата за труда си. Опитът, квалификацията, личните ви качества са само залог сделката да се осъществи. А за да се случи това, трябва мотивационното писмо, снимката, СВ-то, както и интервюто да ви продадат по най- добрия начин.



Гласувай:
0


Вълнообразно



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gkirilov
Категория: Забавление
Прочетен: 8540
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930