Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2006 15:57 - СъжЕлявам, имате грешка
Автор: gramatika Категория: Технологии   
Прочетен: 119906 Коментари: 82 Гласове:
5

Последна промяна: 01.04.2007 09:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Добри хора ме подсетиха за някои ужасно грешно произнасяни думи в милия ни език, за които ей сегинка ще спретна кратка табличка и пояснения, че не мога да насмогна да си купувам антиалергични кремове. ( Пояснение- има грешки, които ми докарват уртикария, наистина).

Общото правило е- когато не сте много сигурни как се произнася една дума, намерете нейни сродни думи, с еднакъв корен, за които сте сигурни.

И понеже сигурно нищо не разбрахте от обяснението, давам няколко примера:

съжЕлявам - и аз, но се се пише съжАлявам. Проверка- жалост, жалба

полЮлей - тук и да проверявате и да не проверявате- все ще сгрешите, защото думата няма нищо общо с нашия глагол "лЮлея" се, а идва от гръцки и означва "Много светлина". И понеже "много" е "поли", значи правилното е полИлей.

сУшоар- от суша се? Може, но не е вярно. Това е френска дума sechoir, която идва от seche- сух. ( Сеш се чете това, да не се чудите). И понеже заемките се четат така, както в оригиналния език ( или поне голямата част), правилното е сЕшоар.

Това е краят на първа част, за да не става много скучно. Очаквайте още и четете повече книжки;)

Estrella



Гласувай:
5



1. pazzo - Доколкото си спомням уроците,
11.10.2006 17:27
по френски:
sec е сух
secher е суша (глагола)
Sec се чете като "сек".
цитирай
2. анонимен - -.-.-
11.10.2006 18:02
Аз съм за чист и правилен правопис.Винаги ми е било чудно,че съвременни хора,с ценз и квалификация,както говорят, така и пишат.Не е лошо да се помисли за правописа на думите.Недопустимо е в 21век,да има неграмотни хора и правописни грешки!
цитирай
3. анонимен - до анонимен
11.10.2006 18:21
Приятелю анонимен, уважавам позицията ти за "чист и ПРАВИЛЕН правопис", но самият ти в тези 4 изречения правиш 8 /осем/ грешки. Е, вярно е, че са пунктуационни, но и това е част от правописа ни, нали :) Най-вероятно грешките са от недоглеждане или бързане, но следващия път - постарай се повечко.
P.S. Нямам за цел да се заяждам или да те критикувам. МИР :)
i
цитирай
4. estrella - Pazzo
11.10.2006 21:34
грешката е вярна. Това, което съм написала, наистина се чете сеш, но означава сухА. Умишлено използвах женския род на прилагателното, за да се види връзката със сешоар.Само трябваше и на български да го напиша правилно. ( виновна) Няма как да обяснявам образуването на прилагателните на френски.
цитирай
5. guerra - И аз, и аз искам да се включа!
11.10.2006 22:55
За мен темата е особено актуална, умът ми не може да побере как е възможно толкова голяма част от хората да са бягали от час по български език и литература, при това преди да завършат основно образование.
Искам да напиша няколко думи, на които много съм се смяла, но всъщност положението не е за смях ВУПще!
патлаЖан, тенЖера, маЬонеза, фриКтюрник, меСни данъци и такси, аФтобиография, чеСно(не от чесън, а от честен!), чаСник, оДговор, УлуГ, Софроний ВрЪчански, НАТУРАЛЕН акт, рождеННи дни, толкова са много! Но ето едно нашеНСКО си, Варненско съществително. Среден род, единствено число. Любимото на всички: доматИ. Внимание, моля, ударението си остава на а, която обаче не е последната гласна в последната сричка на думата. Интересно се получава, когато членуваме това съществително. Нали е в среден род, става доматИТО. Във Варна звучи по-скоро като доматИТУ, но както и да е. Какво се получава, ако решим да преброим едно доматИ, две доматИТА, 3 ... ясно е оттук нататък... Не се смейте!
В множествено число думата ауспух? АуспуХИ, разбира се! Анцуг? Е, там е по-трудно, признавам. Понеже и без това не е анцуг, а е анцуНГ, то, много ясно, че в мн.ч. се получават анцунГИ. и не се казва удръжка, а ОТдръжка, не се прибира, а се прЕбира, съществуват специалисти неРВолози, чак нервите да те хванат! И да ти извадят АПАНДИСИТА!( пак този френски, нали е от семейството на романските езици, как ще ни помогне тук! - appendice/ анатомичният орган апендикс, appendicite/възпалението на въпросния анатомичен орган,произнася се "апандисит").
Преподавател, завършил филология, българска при това, не бих споменала име за нищо на света, преди години ме шокира, като написа на дъската датата на предстоящия ни примерен кандидат - студеНски изпит. Много хора идват НА Варна, да учат или работят... докато много хора просто не са обичали да четат и пишат в училище. Тъжно е, много е тъжно. Да кажеш бай или чао вместо довиждане и мерси вместо благодаря е по-лесно, но за какво да учим ( а и как да стане да се справим с) чужд език, след като не знаем собствения си?!
И, за да не съм такава скоба, нека уведомя уважемите изтърпели ме дотук, че паузата между две действия в театъра, се нарича антракС! ;)
Коментарът ми стана прекалено дълъг, много съжалявам, Estrella, не исках да се получи така. Чувствителна съм на тази тема.
цитирай
6. gay - Всъщност
12.10.2006 09:41
думата е "анцуг", а не "анцунг", идва от немски.

Моята учителка по Български език и Литература в 9 клас написа на дъската "Шекспр". Коментар не е нужен. А пък един приятел в Благоевград видял надпис в закусвалня "Няма хоци-доци"... Ъпсурти колкото искаш...
цитирай
7. анонимен - ето още нещо...
31.10.2006 14:59
Много се изнервям като чуя ...нАучен работник /с ударение на а/ в края на краищата казва се просто наука, а не нАука пр: Искам да науча нещо /ударението си е на у /Това масово се греши.
масово се използва от ученици: Излизам в междучасТие проверка между часовете, а не между частите това се сещам на първо време...
цитирай
8. secretary - И аз да допълня нещо..
10.11.2006 16:12
Всъщност мисля, че по-правилно е "уртикария" - спр.- http://pramed.com/urticaria.htm . Ето думички, които ме дразнят доста, когато ги чуя или прочета: относТно, кАде, иСкарване, поДръжка, прЕвличам /тук направо си представям как граби с шепите :))))/, абиторенски. И на Марлон Брандо ударенията ги слагат на о-тата, а всъщност са на а-тата, той не е французин. "И тЕка..."
цитирай
9. josiph - Извинете ме, но невежеството по български е
15.11.2006 07:08
Извинете ме, но невежеството по български е резултат от невежеството на управляващите и на клюкарите, т.е. на журналстите. Ако видите колко правописни грешки ежедневно присъствуват в тяхните неграмотни и безсъдържателни статии, то тогава ще се убедите, че когато в учебника пише кое и как, а се използва вживота точно обратното, то никой не желае да спазва правилата.
Защо има много чждици в езика ни? Защото невежите, които не познават нито красотата и богатствата на нашия и на чуждите езици, непрсвилно употребяват и двата заедно. Нещо подобно на циганите, които когато не знаят някоя дума по цигански, използват българска дума.
Освен това, не сте ли забелязали, че неграмотните използват не по назначение, смисъл и произношение чуждите думи. Следователно, когато се премахне неграмотността между управлявашите и манипулаторите журналисти, тогава и грешките в българстия език ще намалет.
цитирай
10. estrella - ВАжното
15.11.2006 15:09
е ние самите да пишем правилно. Мен журналистите, говорителите и подобни елементи не ме касаят. Ако тях взимам за пример, боже опази.
цитирай
11. анонимен - Извинете ме, но не можете да пренебрегвате причините, а да се борите със следствията!
15.11.2006 20:42
Извинете ме, но не можете да пренебрегвате причи ните, а да се борите със следствията! Защото примера на управляващите е заразителен и той се прием без осмисляне от младите.
цитирай
12. анонимен - Google
17.11.2006 00:05
Малко статистика - търсенето в Google даде следните резултати:
съжАлявам - 468000 попадения
съжЕлявам - 39400 попадения

съжаление - 1210000
съжеление - 18900

съжали - 12800
съжели - 47

съжала - 1 (но от hulite.net)

Още малко (по-странна) статистика:
sajaljavam - 968
sajeljavam - 128
sajaljawam - 36
sajeljavam - 6

sajalenie - 16700
sajelenie - 3470
(за други вариации не се сещам)

Оказва се, че все пак в около 90% от страниците в Интернет думата "съжалявам" е изписана правилно. ;-)

Kontrola

цитирай
13. анонимен - мииии
22.01.2007 16:18
Защо ми се струва, че всички се захващат и за най-дребните неща тук :)
И аз реших да направя същото - авторката е написала "ей сега", а е правилно "ей-сега".
цитирай
14. comfy - Да, още един интересен пост, но с грешка!! ;)
25.02.2007 21:04
Правописна, де:

"( Пояснение- има грешки, които ми докарват ортикария, наистина)."

Къде е грешката? :)))

"ортикария" = "уртикария", а защо - не е проблем да се намери в интернет думата "уртика". :)))

И, моля да бъда разбран правилно, не злобея, че съм открил грешка - кой не ги прави? Просто се радвам, че мога с нещо да дообогатя постинга! ;)

Поздрави!! ;)
цитирай
15. secretary - comfy ;),
26.02.2007 11:22
открих грешката по-рано от теб - виж коментар №8 ;), но всъщност адмирирам стремежа на блогърката за по-чист и правилен български език!
цитирай
16. tera - брей точно
07.03.2007 14:05
се канех и аз да се хвана за тази "ортикария", която ми избоде окото от пръв поглед, но не би. Too late. :)
Много се дразня като откривам правописни грешки в официални писания, където се предполага, че са ги гледали много чифтове очи - автори, редактори, коректори и т.н., които си вадят хляба от това. Иначе съм по-толерантна към хорските грешки в ежедневието. Като погледнах нагоре видях, че и коментар 9 е почти за същото.
:)))
цитирай
17. анонимен - kfud
29.03.2007 13:40
12584496
цитирай
18. estrella - Ай,
01.04.2007 09:21
сега видях за уртикария, съжалявам много за което. Избягвам да пиша думи, в чието изписване не съм сигурна, но този път се изпуснах;)
Но ей сега не се пише с тире:)
цитирай
19. анонимен - предиобед или предиобяд
03.04.2007 15:41
Е, в крайна сметка как се пише? Предиобед или предиобяд?
цитирай
20. анонимен - :)
16.04.2007 17:16
Много ми е интересно да чета,какво се пише тук,защото колкото и да е срамно признавам си,4е не минуемо и аз правя правописни грешки,още повече,че тази година имам желание да кандидатствам с изпит по езикова култура,за някой от университети ни.Миналата година си купих една книга или по точно помагало,което да ми послужи като помощник в делото,което съм започнала,а именно да стана студентка.И какво мислите че виждат очите ми още на първата страница,където са отпечатани упражненията-тестът беше буквално пренаситен с най различни по характер грешки,каквито ти сърце иска,е не разбирам.Нали уж си купувам това помагало,именно за да ми помогне да изчистя грешките,които допускам,а всъщност то ме затруднява още повече,има думи и изречения,за които слава богу съм сигурна,че се пишат по даден начин,ами тези за които не съм,какво правя с тях,при положение че в самия тест са написани неправилно?!Не е смешно,а трагично,според мен.
цитирай
21. анонимен - Различно...
17.04.2007 13:00
Ако знаете, колко хора не ги интересува правописа, граматиката, и като цяло всички правила в Българския език.
Всеки гледа парички да прави, то и аз така де, ако знаете колко ма боли фара, че съм пропуснал някоя друга запетайка. Вълнувам се от изпитите ми в УНСС, напредъка във личната ми фирма и в издържането на бъдещото ми семейство.
А вие, тука сте седнали като типични българи и оплювате хората, колко са били неграмотни. Вие да не сте толкова перфектни? Като, че ли никога не сте правили грешки. Знаете ли, колко много българи? Не могат да свържат двата края и познайте, дали ги интересува граматиката на Българския език. И не забравяйте, един интелегентен човек, дори да се озове в среда пълна с не толкова умни хора, никога не би показал, че е нещо повече защото е итнетелегентен. Като гледам обаче, колко се изтъквате чак алергии получавате :)
Задайте си и друг важен въпрос, като сте толкова умни къде са ви парите? Или ви е писнало да ходите на карибите, и си избивате комплексите на неграмотните граждани? Повече човещина ще оправи тази държава, замислете се.
цитирай
22. анонимен - ами не мисля че тука трябва да се о...
18.04.2007 16:49
ами не мисля че тука трябва да се обсъждат въпроси от този характер ама както и да е,по принцип всеки истински българин,трябва да познава езика си и тва не се учи когато станеш на 50 год,а когато си ученик,а относно хората които не могат да свържат двата края,знаем то е очевадно,но за тоя проблем си има друго институции които трябва да се занимая с това не мислиш ли?
цитирай
23. анонимен - Различно... 2
19.04.2007 20:51
Че тука да не сте някаква наказателна институция :)
Напълно съм съгласен човек трябва да може да пише и говори правилно, ама има си и граници.
Аз самия сега се уча, понеже не съм слушал много в час по български и ме е срам.
По тази логига бих могъл да кажа, ами всеки е олигофрен, който неможе да работи на компютър.
Ама не, както казах бъдете по-човечни, а хората, които немогат да пишат правилно ще си берат срама(както аз). Успех и браво за хубавия сайт/
цитирай
24. анонимен - " всеки е олигофрен, който неможе да работи на компютър"
29.04.2007 18:18
ами математиката? много ви се радвам, ама ми е просто интересно колко от хората, които пишат статииките тук, могат да решат половината поне от задачите от http://priem.tu-sofia.bg/exams/exam_mat06zad.html да кажем. Единственото за което моля е по-голяма толерантност към хората които допускат грешки тук и там. Аз съм един от тях. Нека това не ви изнервя до степен до която да получавате алергични реакции. Аз съм изпуснал времето да се науча, сега полагам услилия, не знам до каква степен ще се получи. Вие бихте ли седнали да учите математика или информатика само и само да не изглеждате смешни в очите на някого?
цитирай
25. gramatika - Защо
01.05.2007 00:37
сте толкова агресивни? Описанието на блога е: Кратки уроци по българска граматика от блогъри за блогъри и всички нуждаещи се. Който се интересува, ще прочете.
Никога лично аз не съм парадирала със знания или нещо такова. Приемете, че по-цветния изказ е малко да се поразнообрази темата. А и покрай моята уртикария може и нещо полезничко да се запомни.
Анонимен 24, употребяваме езика много по-често, отколкото се налага да решаваме задачи.
Именно защото има толерантност, за това е този блог - за всички нуждаещи се.
Ако нямаше толерантност, щях само да стоя и се оплаквам от неграмотния народ, ах ах. А не го правя, защото никой не се е родил научен и е хубаво да си помагаме.
цитирай
26. анонимен - koko
08.05.2007 12:05
kokokokokгадно
цитирай
27. thundergoddess - Хахахаха! Матемтиците, поглед...
12.06.2007 20:02
Хахахаха! Матемтиците, погледнете се, бе. Да не би да си говорите с приятелите и любимите като решавате задачи? Със сигурност езика е много по-приложим от математиката. Ако не сте забелязали, тук не говорим за профилирано изучаване на някакъв предмет, защото ни е много интересен. Това са ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ правила на българският език, които се учат до осми клас. Вие да не би да сте прескочили основното образование? Не е смешно човек, който работи в сферата на ИТЕ да няма добър изказ що се отнася до литературни и културни проблеми, но е смешно да не знае къде се пишат запетаи, как се търсят сродни думи, кое е корен на думата и изобщо лесни неща от този род. Не лесни, защото например на мен ми е по-интересен българския от математиката, но защото се учи в четвърти клас.Не е ли смешно изобщо някой да се опитва да кандидадства за ВУЗ и да не може да спазва елементарни правила за писане? За какви граници говориш във втория си постинг, многоуважаеми? Може би сме засегнали някой урок, който се преподава на децата в шести клас, а не на тези в четвърти?Да оставим хората да си берат срама? Че дай да спрем да учим каквото и да е било и всеки да си бере срама пред останалите.И защо смяташ, че един интелектуалец трябва да крие от другите, че е малко по-умен от тях? Да не би Мис Свят да крие, че е красива като се събере с грозноватички момичета? И парите не са всичко - истински стойностните неща с пари не може да ги купиш. Нещата, за които си струва да живееш. Може да не отида до Карибите, но чрез книги мога да стигна до много по-далечни светове. Може да се ожениш за хубава жена, но любовта й не може да купиш. Защото истинската обич означава да прави всичко за партньора, защото той е такъв, какъвто е. А ако жена ти обича парите, едва ли ще ти е хубаво да го разбереш. Духовното е много по-извисено от материалното и то не може да се купи. Не мога да повярвам, че изобщо чета лекция на човек, който е по-голям от мен и то за толкова елементарни неща. Вие се замислете, защото този блог не е, за да се подигравеме на някого и да се смеем, както правят медиите с клетите ученици, а за да го разгледате и да си припомните един учен преди доста време материал и да започнете да го използвате. В крайна сметка сме в ера, където е много важно да се знае чужд език. Но ако не знаете да пишете и да говорите перфектно на родния си език, никога няма да постигнете в кой да е чужд език изказ, достатъчно добър, за да ви разберат хората. В крайна сметка българите мислят на български, колкото и да си чупят главата.
цитирай
28. анонимен - нескъшен весник хахаха
12.10.2007 22:43
А какво ще кажете за "днескашен" или "нескъшен" и "февуари" месец? Ами "сменяваме". Ц..ц..ц.. нямам думи.
цитирай
29. анонимен - "да достъпна"?!?
01.11.2007 10:55
не знам дали някой ще го прочете и отговори, но да си споделя изнервянето по един точно определен глагол. става дума за превода на глагола "to access" и непонятната за мен представа на някои хора, че българското му съответствие е "да достъпна", например "можеш да достъпнеш това...".
в грешка ли съм като мисля, че правилната форма е "да достъпя"?
цитирай
30. анонимен - "access" проблемът :)
03.11.2007 15:49
Прочетох го :) Без да съм специалист (т.е. не съм завършила английска филология :), ще ти кажа едно: съществителното "access" се превежда безпроблемно като "достъп", но глаголът няма директен превод на български. В речниците няма да намериш нито "да достъпя", нито "да достъпна". По-коректното, но по-трудоемкото в такива случаи е да се създаде фраза със съществителното, напр. "можете да получите достъп до..."
Хубавото на тоя проблем е, че току-виж утвърдите употребата на нов глагол, както стана с "кликвам", "чеквам", "импортвам" и т.н., само дето вашият ще бъде с български корен, та борците за чистота на езика няма да врякат чак толкова...
цитирай
31. анонимен - А какво ще кажете за: Око - Оки ...
05.11.2007 22:28
А какво ще кажете за:
Око - Оки
Вълк- Вълкове,
при опит за обръщане в мн. число? Не се смейте, че заради това съм писал "очи" и "вълци" по сто пъти в тетрадката с широки и тесни редове :)))
цитирай
32. анонимен - аз съм анонимния от 31.
05.11.2007 22:30
Много добър сайт!
цитирай
33. анонимен - Аз пък съм обърнат вариант на анонимен 30-31 :)
07.11.2007 17:24
От "уши" правя единствено число "ушо", от "очи" - "очо"... Е, когато трябва, употребявам правилните форми, но иначе си ми е навик и закачка да говоря за ушо-та и очо-та :)))
цитирай
34. анонимен - На въпроса ти, 30-31
07.11.2007 17:29
Твоят проблем е един популярен проблем - децата схващат какви са правилата за образуване на множествено число много лесно, после обаче трябва да научат и изключенията - каквито са "очи" и "вълци".
Ти изглежда си инат и доста време си упорствал в защита на своята позиия за правилата ;) Интересно ми е с какво се занимаващ понастоящем - да не правиш закони в Народното? :) (това в кръга на шегата, разбира се)
цитирай
35. анонимен - ...
14.12.2007 13:05
абитюрент .......
лелееееееее
цитирай
36. анонимен - Какво ще кажете за: "оградете ...
23.01.2008 15:05
Какво ще кажете за: "оградете в КРАГЧЕ СТОЛИЦАТА НА ПЛИСКА" - цитат от учебник за 4-ти клас ???!!!!!
цитирай
37. unika - Е, да не започваме!
26.06.2008 19:28
Ако сме тръгнали, и аз мога да заявя, че за мен всеки, който не владее китайски, е неграмотен! ;)
Ха сега да видим колко китаисти има из форума!
цитирай
38. анонимен - Сичко??
19.07.2008 15:09
Много често из форуми се среща така написана думата или на латиница - si4ko..sichko и тем подобни глупости.Четете малко повече и пишете на кирилица!!!От родното по-хубаво няма...Знам,че малко ви е по-трудно да пишете на български,ама нищо в този живот не е лесно,както и самият той..Хубаво,че са създадени много програмки за проверка на правописа на думите..дано някой да ги ползва,а не да се излагас това че не може да пише и да се хвали,че е българин.Има много турци например,които по правопис и по ъкъл надминават нас българите..Нека не отстъпваме..Престанете да бъдете някакви,каквито не сме а се присъединете към еднаквите,след време ако продължаваме да бъдем толкова неуки,мисля че ще живеем много по-зле отколкото сега,защото не си представям някакви рапърчета,емота или метъли да бъдем държавници..Осъзнайте се!!!Айде това беше от мен малко дългичко,но дано някой да е отделил 1-2 минути да го прочете,ако въобще може да чете де :D ;)
цитирай
39. анонимен - a kakvo 6te kajete za v predvid ili na ...
23.07.2008 16:30
a kakvo 6te kajete za v predvid ili na predvid)
kazva se predvid,ama mnogo malko hora go znaqt(
izvinqvam se za latinizata,no nqmam kiriliza(
цитирай
40. анонимен - Браво!
23.08.2008 00:53
Благодарско за блога и за дискусията!
цитирай
41. анонимен - ufff
31.10.2008 22:23
Полюлей е народна етимология , кво ви става, аз също се дразня на 'съжелявам' и 'анцунг' , ама се дразня и на онези, които се престарават и ми дрънкат глупости за заемките и чуждиците...:-/ който си го знае езика си го знае, точка . Има много хора, които се престарават с говора , научили произхода на две-три думи и вечеееееее кой знае кво станало..и ни занимават с полилеите си, аз пък се кефя, когато българинът си намира своя интерпретация на някоя чуждица (пак примера с полилея ). Българският език трябва да се обогатява, но не с чужди думи : / не се палете толкова, радвайте се, че сте грамотни и толкоз. офф
цитирай
42. анонимен - Смях през сълзи
11.11.2008 13:40
Вчера колегите в офиса спорили в мое отсъствие за членуването да думата "нощ". От четиримата спорещи само една / и то бесарабска българка / настоявала, че правилното изписване е "нощта". Останалите трима били категорични, че не може да има Т след Щ, следователно правилно било "ноща". Отстрани слушал един от по-големите шефове и тихичко изкоментирал, че въпросното момиче все още не било овладяло българския език... Обяснете ми това, моля! Работя в голяма, престижна фирма; ако покажа някои от бисерите в служебната поща, мога да докарам инфаркт на колега филолог.
цитирай
43. анонимен - kakvo
29.11.2008 10:29
kakvo ozna4avat srodni dumi molq vi kajete mi
цитирай
44. анонимен - :D
01.01.2009 22:42
aaaa tfa e mn qko (rofl)
цитирай
45. анонимен - vie normalni li ste?
01.01.2009 22:58
ave hora na kolko godini ste 4e ne si znaete ezika? samo 6e vi kaja 4e az sam na 12 i kak nemoite da znaite ko e srodna duma ili kak se pi6e no6ta ? se eno ... ami zna4i po4ti vsi4ki dumi si imat pove4e ot edna srodna duma ami tova sa dumi koito imat ob6t koren naprimer y4ili6te / y4a / y4enici / y4iteli / y4ebnik i t. n. korena e y4 i te sa srodni dumi tfa az vsa6nost nz 6to ama 4esto barkam srodna dyma sas sinonim ama kato se zamislq razbirase se se6tam aaa ... za no6ta kaji na teq 4e taq " бесарабска българка " e bila prava (sram i pozor 4ujdencite znaqt po dobre ezika :D moga da kaja sa6toto i za amerika) , za6toto kogato ne e 4lenuvano se pi6e нощ , no "vsi4ki' znaem 4e gogato se 4lenuva se dobavq "та" I TOGAVA STAVA нощта ! ne e tolkoz trydno da se zapomni ako imate drygi vaprosi moje da me pitate .
I koito e izmislil si4ko tfa mn dobre se e setil :D da ponay4im malko balgarite na balgarski !
цитирай
46. анонимен - :)
17.01.2009 03:01
Много искам и аз да оставя следа в този прекрасен блог,който ме държи будна по нощите...:) Нещата, които мен ме втрещяват са: щтипки, салафетник, децка играчка уловен воиник, чурапогащтник...И то написани от човек, който учи педагогика...Жалко е, че един ден моите деца ще бъдат обучавани от такива педагози.
цитирай
47. анонимен - :)
19.01.2009 23:28
Много добра статия, повечето коментари след нея също не й отстъпват!:) Браво! И аз се дразня изключително много, грешките винаги ми бъркат в очите, но имам един въпрос, сметнах, че е подходящ за тук : обрЪщение или обрАщение, корена кой е? срещала съм и ДВАТА варианта в учебници, и то университетски. Пример: пари в обрАщение ..... и започнах да се чудя.... аз го пишех с Ъ ... сега вече не знам :Р
:)
цитирай
48. анонимен - до 47
20.01.2009 02:19
Не мога да съм 100 % сигурна, но мисля, че и двете думи съществуват, като първата "обрЪщение" идва от "обрЪщам се (към някого)", а другата е по-скоро от "обрАт". Аз така си го обяснявам, моля, ако греша, някой да ме поправи. :)
цитирай
49. анонимен - правопис
25.02.2009 23:05
Абе хора не можете да съдите че един човек е неграмотен , по това че докато е писал на дъската,в тетрадката или на клавиатурата в бързината или е пропуснал някоя буква,или я е сбъркал.Нормално е всеки греши.Естествено смешно е ,когато хората незнаят елементарни думи как се пишат ,но все пак живеем в държава,която явно не толерира достатъчно образованието.Да не говорим че децата на по 13-14 години (не искам да съм груба но...) вече се е... или пушат тревица,а вие ги съдите че не знаят как се пише уртикария...Няма смисъл ....
цитирай
50. анонимен - Правопис
09.06.2009 14:17
само искам да кажа че се пише сЕшоар , проверете в онлайн речника на БАН, ако не ми вървате
цитирай
51. atlantistoni - В моите любими
22.06.2009 00:39
завинаги и фуревър ще бъде звучната и миризлива българска думичка "мЕрише". Другата е "незнам". Не знам що, но тия две думички ми образуват драматични смехове. :)))))))))
цитирай
52. анонимен - Книги му е майката :)
26.09.2009 11:06
Правописа се усвоява с четенето на книги,друго не помага...
цитирай
53. анонимен - правопис
16.10.2009 23:57
вЪртолет от върти?да,ама не.вЕртолет от вертикален
цитирай
54. анонимен - помощщщ...
04.11.2009 11:33
не мога да се сетя за глагол образуван заедно с представки и/или наставки от думата "лесен"
цитирай
55. анонимен - ...
04.11.2009 12:03
mislq 4e glagola e ulesnqvam
цитирай
56. анонимен - Имам един въпрос: как е правилно да ...
14.02.2010 16:29
Имам един въпрос: как е правилно да се казва "да се облека" или "да се облеча" и още "да опеча" или "да опека"? Имаме спор по този въпрос и не мога да намеря къде да прочета за правилния начин на изговаряне на тези думи! За мен правилното изговаряне е "да облека" и "да опека" но немога да им го обясня теоретично защо е така
цитирай
57. анонимен - Никакви "ча"
14.02.2010 16:41
За всички глаголи, които си изброил/а, правилната форма е с "ка" накрая. Това съм го срещала при хора от Троян и Ловеч и е неосъзната грешка. Друг такъв глагол е "сеча" вместо "сека". Поздрави!
П.П.: "не знам" се пише разделно ;)
цитирай
58. анонимен - Благодаря за информацията. Все пак ...
16.02.2010 13:18
Благодаря за информацията. Все пак се оказах права за тези глаголи! А за "не знам" е техническа грешка!
цитирай
59. анонимен - смях
22.02.2010 17:48
На 1 табела пишеше: Крави сирени

П.П. "Благодаря за информацията." мисля, че е с удивителен, защото е подбудително.
цитирай
60. анонимен - -
20.03.2010 18:21
Всъщност не е подбудително, а възклицателно... :)
И все пак мисля, че може да се пише и с точка
цитирай
61. анонимен - Може и с точка
20.03.2010 20:24
След "благодаря" може и с точка, възклицателен знак не е задължителен, освен ако не се търси по-силна емоционална отсянка.
цитирай
62. анонимен - запетая и още една и още една :)
21.03.2010 02:08
анонимен написа:
Много ми е интересно да чета,какво се пише тук,защото колкото и да е срамно признавам си,4е не минуемо и аз правя правописни грешки,още повече,че тази година имам желание да кандидатствам с изпит по езикова култура,за някой от университети ни.Миналата година си купих една книга или по точно помагало,което да ми послужи като помощник в делото,което съм започнала,а именно да стана студентка.И какво мислите че виждат очите ми още на първата страница,където са отпечатани упражненията-тестът беше буквално пренаситен с най различни по характер грешки,каквито ти сърце иска,е не разбирам.Нали уж си купувам това помагало,именно за да ми помогне да изчистя грешките,които допускам,а всъщност то ме затруднява още повече,има думи и изречения,за които слава богу съм сигурна,че се пишат по даден начин,ами тези за които не съм,какво правя с тях,при положение че в самия тест са написани неправилно?!Не е смешно,а трагично,според мен.

Много, запетаи, много, чудо :)
цитирай
63. анонимен - До 62:
21.03.2010 09:23
Здравей! Като гледам как си написал/а коментара, не знам дали да ти вярвам за това, че помагалото е било пълно с грешки, не че е изключено да е така, но може би са били грешки, които ти самият/самата допускаш и не си разпознала правилността. Наистина имаш нужда от работа. Сам/а прочети коментара си и си поправи веднага грешките, за които си сигурен/сигурна. Ако поровиш по-подробно из блоговете тук, ще намериш много добри материали както за запетаи, така и за още много други често допускани грешки. Запетаите се научават много бързо, стига да имаш желание. Аз в гимназията ходех на СИП по езикова култура и беше изключително полезно - учехме точно тези неща, а някои хора след това успешно постъпиха в университети с изпит по български език. Поинтересувай се дали и в твоето училище няма такъв предмет. И като последен вариант, отиди на няколко частни урока по български език и накарай преподавателя да ти обясни точно какво и как. О, да! Когато пишеш на компютър, правилото е след всеки препинателен знак да има по едно празно място. ;)
цитирай
64. bulgaria1 - ..
01.04.2010 19:21
"но СЕ СЕ пише съжАлявам" !?
цитирай
65. анонимен - Честота на употреба, изключения и подобни препъникамъчета
11.10.2010 13:19
Да оставим настрана проблема за бягащите от час, за невниманието в часовете по български език и т. н. . Съществува, важен е, трябва да се бори - но аз ще говоря за друго.

Българският език притежава около 60000 думи (информация от dir.bg форуми). А средностатистическият човек има речник с големина от порядъка на 3000 думи (изследването беше за САЩ, но едва ли е голяма разликата). В такъв случай, доколко е оправдано да помним правописа (не съществуването - правописа) на, примерно, повече от 10000 думи? Аз, например, не знам точния правопис на "препъникамък" - дума, която за последните 2 години съм ползвал може би в 2 случая - и понеже не ми изскочи правописен речник на първо търсене, се доверих на честотата на срещане (14000 срещу 5000 за другите два варианта). Та, ако човек няма налична възможност за речникова справка, според мен е напълно приемливо да съчинява текстове с правописни грешки в рядко срещани думи. Човек има далеч по-важни неща за помнене.
Трябва да има едно "приемливо ниво" на езикови знания - но не трябва то да е твърде ниско, И не трябва да се разчита да е прекалено високо.

Освен това, езикът в една голяма степен е просто средство - в момента, в който научно се обоснове телепатията или се появи надежден интерфейс между мозък и компютър, езикът като нищо може да започне да запада като комуникационно средство. Дали мислим на български, английски, уругвайски или никакъв език? Още се спори и теоретизира по въпроса.

Което води до друга мисъл: естественият език е _отвратителен_ за машинна обработка. И това важи не само за машините: хората запомнят правила, но не ги бива да помнят изключения. "Анцузи", "врази", "камъни", "момци", "българи" звучат хубаво, но спокойно могат да се разглеждат като ненужен товар за паметта. Отново се нарушава алгоритмичността, а това не е хубаво в наше време.

И понеже мястото ми свършва, кратък пример: пълен член - хубава идея, слаба функционалност - женски и среден род?

Успехи и не се тормозете _излишно много_ с езика,
Любо
цитирай
66. анонимен - Глагол от прилагателното "лесен".
15.12.2010 14:35
Например "улеснявам". Устройва ли те?
цитирай
67. анонимен - Уругвайски език
15.12.2010 14:56
[quote=анонимен]Да оставим настрана проблема за бягащите от час, за невниманието в часовете по български език и т. н. . Съществува, важен е, трябва да се бори - но аз ще говоря за друго.

Българският език притежава около 60000 думи (информация от dir.bg форуми). А средностатистическият човек има речник с големина от порядъка на 3000 думи (изследването беше за САЩ, но едва ли е голяма разликата). В такъв случай, доколко е оправдано да помним правописа (не съществуването - правописа) на, примерно, повече от 10000 думи? Аз, например, не знам точния правопис на "препъникамък" - дума, която за последните 2 години съм ползвал може би в 2 случая - и понеже не ми изскочи правописен речник на първо търсене, се доверих на честотата на срещане (14000 срещу 5000 за другите два варианта). Та, ако човек няма налична възможност за речникова справка, според мен е напълно приемливо да съчинява текстове с правописни грешки в рядко срещани думи. Човек има далеч по-важни неща за помнене.
Трябва да има едно "приемливо ниво" на езикови знания - но не трябва то да е твърде ниско, И не трябва да се разчита да е прекалено високо.

Освен това, езикът в една голяма степен е просто средство - в момента, в който научно се обоснове телепатията или се появи надежден интерфейс между мозък и компютър, езикът като нищо може да започне да запада като комуникационно средство. Дали мислим на български, английски, уругвайски или никакъв език? ====

Любо, само за твое сведение. Уругвайски език няма. Уругвайците говорят на castellano, който някои грешно наричат испански. По тази логика баският, галисийският и каталанският също са испански езици, защото се говорят в Испания. Пак за твое сведение в Уругвай има градчета, в които се говори немски, но там повечето жители са потомци на избягалите през 1945-та нацисти.
цитирай
68. анонимен - Съвсем случайно открих този блог
04.02.2011 11:23
и смея да кажа, че доста ми допадна. Аз също не мога да се похваля, че пиша и се изразявам правилно, но това е друга тема. На мен ми прави впечатление, че доста хора незнаят къде да поставят "и" и къде "й". Срещала съм всякакви случаи, например: името НаИден, комуникациЙ и др. Този факт много ме учудва.
цитирай
69. анонимен - new york walk in viagra prescription
08.08.2011 04:09
http://sildenafilbuyonline.info - pfizer sales of viagra in canada
http://sildenafilbuyonline.info viagra and sex pleasure
<a href=http://sildenafilbuyonline.info>turkish viagra</a>
цитирай
70. анонимен - а моите любими са:
13.09.2011 17:20
бЕл/бЯли; боядиШам; дюлА; марулА; ще се повърна(в смисъл "върна", с ударение на "о").
цитирай
71. анонимен - :)
13.12.2011 19:55
моите любими са: ангуг, отверТка, вЕртколет, кьопоолу, детски, фотьойл, въстание
цитирай
72. анонимен - :)
07.01.2012 14:51
От всички тези думи само вертКолет не е изписана правилно
цитирай
73. анонимен - Кое е правилно: корегирам или коригирам и най-важното защо?
12.01.2012 12:02
Имахме спор с моята приятелка за правописа на глагол коре/игирам. Аз мисля, че е корегирам от корекция или може би греша...
цитирай
74. анонимен - според мен въстание се пише възстание
12.01.2012 12:10
анонимен написа:
От всички тези думи само вертКолет не е изписана правилно

цитирай
75. анонимен - реплика
21.01.2012 14:20
А какво значи "ангуг" :) Пише се корИгирам (от corrigo). A как ви звучи "отхлюпя" и "похлюпя" :D
цитирай
76. анонимен - adobe acrobat plugins
17.02.2012 19:27
flash player videoer adobe acrobat plugins http://bdaynkt.hostingsociety.com/acrobat-reader-for-windows-98.html acrobat reader
цитирай
77. анонимен - Още изумителни думички
13.10.2012 16:17
хартишка,
кутишка,
кохче,
куфня,
буфти,
каквото ви хареше,
кьопаво (!!! става въпрос за ястие с патладжан, не за куц човек)
меснос (няма общо с месо : ))

Към неграмотността причислявам писането с латински букви. Тъй като нямам желание да се измъчвам, просто ги пропускам.
цитирай
78. анонимен - Искам да попитам....
13.10.2012 16:22
...как е правилно, когато в края на изречението има съкратена година - една точка ли се пише?
Примерно "Той завърши през 1972 г.." Или "Той завърши през 1972 г."
А ако завършва с .....(1972 г.), тогава слага ли се втора точка след скобата? .....(1972 г.). ?
цитирай
79. анонимен - сУшоар
14.10.2012 09:31
Е какво пречи да си създадем наша дума "сушоар" и да си иде от глагола суши. На мен ми харесва повече. За "съжАлявам" съм съгласен.
цитирай
80. анонимен - много закъснял.. Колчо
19.10.2012 10:27
Връщам се към Estela от 11.10.2006 година, която се възмущава от ужасно “грешното“ изписване на туй и онуй. Защо си мисля, че по-правилното е да се напише ПОгрешно. Грешим само в морално-религиозен аспект.
цитирай
81. анонимен - ceachtync
21.10.2012 14:54
http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html - acheter avanafil We understand that it fumaric acid hydroxypropylcellulose low a late 20th century magnesium stearate and ferric have a. <a href=http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html>avanafil</a> The FDA set an than your body actually Viagra dont care about. http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html comprar avana head to head. Actually you are going the more dangerous side what other men who that I am taking the pills.
цитирай
82. анонимен - ugg boots
25.10.2012 23:24
<a href="http://ugg-boots-store-sale.blogspot.com/">ugg boots store</a>
<a href="http://women-ugg-boots-sale.blogspot.com/">women ugg boots</a>
<a href="http://ugg-boots-saleon.blogspot.com/"> ugg boots sale</a>
<a href="http://cheap-uggboots-2012.blogspot.com/">cheap ugg boots</a>
<a href="http://classic-uggboots-sale.blogspot.com/">ugg boots sale</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gramatika
Категория: Технологии
Прочетен: 3954389
Постинги: 19
Коментари: 1183
Гласове: 1258
Архив