Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2006 17:45 - Госпожата като институция
Автор: gramatika Категория: Технологии   
Прочетен: 36026 Коментари: 21 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Госпожата ни по история е ужасна", "Госпожата по френски даде домашно за ваканцията", "Госпожите в това училище са много взискателни".

Всичко е чудесно, само дето Госпожа не е професия. Също както и господин. Това са обръщения. И толкова.

Във всички други случаи е редно, приятно за ухото и правилно да се казва "Учителката по история е ужасна", "Учителката по френски даде домашно" и т.н.

Толкова.

И към всички първокурсници- никога, ама НИКОГА да не съм ви чула да казвате "Госпожата по лексика" или "Господина по масмедии". Това е университет, а не милата гимназия.

Оставете старите навици зад гърба си и се потопете напълно в академичната среда;)


Тагове:   институция,


Гласувай:
0



1. guerra - Не са виновни
11.10.2006 23:00
Нали обръщението замести Другарката и Другаря, а те така мило звучаха. Другарката по физическо, Другарката по трудово... В детските градини - Госпожата няма име. И не е свикнала някой, освен моя син, да се обърне към нея по име. Е, при него подходът е директен - Пантева и Йорданова, а леличката, която им помага е гальовно - Краси. Така са го научили госпожите и господата, не са виновни децата!
цитирай
2. анонимен - Госпожата като институция
30.10.2006 11:05
Браво!
Радвам се, че сте започнали разговор по тази тема.
Но как да се популяризира и наложи? И кой ще обучи първо учителите?
цитирай
3. katju6a - Как искате учениците да говорят правилно, след като това не правят дори учителите?
18.11.2006 16:57
Понякога ми се струва, че и учителите ми са също толкова грамотни, колкото и аз. Лошото е, че ние правим грешки от незнание, а те ги правят от нежелание или за да ни станат по-интересни. Съгласете се, че е глупаво учителите да говорят, използвайки жаргоните на учениците. Особено, ако искат да се отнасяме към тях с уважение.
цитирай
4. estrella - Катюша,
18.11.2006 20:12
а когато учителят говори правилно, от нивото на собственото си знание, учениците го приемат за сухар и дъртак, нали:)

Не е толкова лесно, колкото си мислиш. Аз видях.
цитирай
5. katju6a - :-І
19.11.2006 19:02
Не съм съгласна. Не е необходимо да се използват трудни за изговаряне изрази. Хората щяха да се разбират по-добре, ако говореха простичко. Но учителите трябва да са ни пример и ние да подражаваме на тях, а не те на нас.
цитирай
6. comfy - Хитро, госпожо (госпожице, господине) Граматика! :)
25.02.2007 21:07
Много са ти интересни постингите! :))

Радват ме! :)))
цитирай
7. анонимен - Може/можем
20.03.2007 20:22
Mоже ли да се каже: в шаха има четири офицерА (в смисъл неодушевени), а: в стаята има четирима офицерИ (в смисъл одушевени)?
Грешно ли е "ние може и да дойдем". Или то се ползва като възможност "може и да дойдем, може и да не дойдем"? Вместо "ние можеМ да дойдем".
цитирай
8. анонимен - Към 7.
16.04.2007 16:45
Хипотезите, изразени горе, са абсолютно верни.
цитирай
9. thundergoddess - Учителя, преподавателя. . . има ...
12.06.2007 20:10
Учителя, преподавателя ... има каква дума да се измисли, ама госпожа е много абсурдно настина. Във връзка с коментар 3, трябва да кажа, че от един учител по литература (особено) според мен се очаква да има много добър стил на изказване, с който учениците да свикнат с времето и да започнат да използват подобен. Но засега не съм се сблъсквала с учител по хуманитарна наука, който да разговаря с учениците, използвайки жаргонни думи. Е, имаме една учителка по математика и един преподавател по физика, които говорят ужасно, но поне знаят да пишат формули :)
цитирай
10. darkanion - ами
17.06.2007 14:39
поне аз така съм свикнал - да казвам "госпожа" вместо "учителка".. От малък так си приказвам.. "Госпожата по Математика", "Госпожата по Български" и т.н. И да, знам много добре, че е неправилно, защото наистина "госпожа" се отнася за семейното положение на жената в обществото (омъжена или "госпожица" - неомъжена), но, явно, учениците сме вложили различен смисъл в тези думи-обръщения... Поне аз не мисля дали "учителката" ми по история например е омъжена или не - интересеува ме това че преподава => е "госпожа".. А и повечето преподавателки са омъжени....
цитирай
11. анонимен - Госпожата....
23.06.2007 11:27
Нека да съм Госпожата по едикаквоси, ама ученикът да го казва с респект, да ме уважава като преподавател. Защото ги има и такива - отваря вратата на учителската стая и заявява:Може ли да излезе Иванова? Или пък: Иванова тук ли е? Сигурно учителите имат някаква вина за това, но във всички случаи подобна проява говори за домашното възпитание на ученика. След като в семейството не са го научили да поздравява при влизане в класната стая, да си свали шапката от главата в час, да затваря след себе си вратата на училището или на класната стая и пр. и пр. Как да очакваш да прояви уважение към някого, щом този ученик не уважава себе си?
цитирай
12. darkanion - Да, и това е вярно.
28.06.2007 23:20
Аз поне уважавам всеки учител. Просто защото е учител. Защото ме учи на нещо. И ми дава нещо - и на мене и "на света".
Иначе има и такива, които не уважават учителите.Ама те не уважават собствените си родители. Някои, поне, за които се сещам.
Друго - едва ли съм получил подобаващо възпитание от вкъщи. Не знам кво точно значи да те възпитава родител - майка или баща, ама то е защото просто не си спомням да сме седнели с майка ми например (жена, като по-добър възпитател) да си говорим как трябва да се държи човек. Ако някой ме е възпитавал мене то се дължи повече на учителката ми от 1ви до 4ти клас - Антоанета Георгиева, уви - сега не е в града ми, иначе често щях да я посеавам, и вродената ми добрина, както и книките (най-вече, когато бях малък - българск народни птиказки.).
Което иксам да кажа е, че децата в днешно време не са възпитани, децата и тийнейджърите. Родителите.. Най-вече тъпата чалга. Веднъж, докато си прищраквах с дистанционното програмите на телевизора, попаднах на "Фен". Само текста на една песен чуйте, вижте как са обялаки, какво правят певиците. Или певецът. Това е според мен един фалшив морал. С телевизиите "Планета", 'Фен", ("Веселина" не знам как е, но пък радиото е отвртаително - само чалга... 99%). И други. Просто фалшив морал. На който се учат децата още от малки. Едно бебе, още не може да говори на 2 годиники, ще бъде научено да играе на някоя "поп-фолк" песен. Общо взето - родителите, а по-късно и учиътелите са виновни за това, което се случва с младежта. И имам предвид учителите от основното училище.
Това е.
цитирай
13. nemesis - за госпожата
14.08.2007 22:41
Моята учителка по литература обясни преди време, че е правилно да се обърнем към нея с г-жо Каменова, а не с широко разпространеното г-жо. Госпожо се използва за обръщение към непозната жена на улицата.
цитирай
14. unika - до анонимен №7
26.06.2008 19:51
Аз наскоро попаднах на случай с "члена" и "членове" и не можеш да си представиш объркването там колко фатално може да бъде.
А иначе, преди време имах съквартирантка, която завършваше начална педагогика, което след университета я праща директно при първолачетата в училище и въпросната персона редовно ми пишеше бележки на некоректен български, с честота на грешките горе-долу като тази на тризначките от "Биг Брадър"...
цитирай
15. анонимен - как?
15.10.2009 11:29
Ето една случка, която ме накара да се замисля.
Трябваше да напиша една курсова задача, но на един етап от работата ми просто запецнах... Никой от колегите ми не можа да ми помогне - и те горките бяха в моето положение. Реших да отида на консултация. За мой ужас в момента, в който застанах пред вратата на кабинета забравих името на доцента. Отворих вратата широко за да видя дали е там (нали съм му забравила името :) ), насочих се право към него и започнах: " Господин, доцент..." . Той се усмихна и ми каза, че не е чак толкова лошо да му забравя името, но по-лошо е това, че съм се обърнала към него по този начин. Как, по дяволите, е правилно да се каже в такъв случай?
цитирай
16. darkanion - да бе,
15.10.2009 17:08
и аз днес питах 1 колега как да се обръщаме към преподавателите си в унверситета...
цитирай
17. unika - Имам въпрос...
15.10.2009 18:25
Как е редно да се обърнем към жена-професор? Изключвам варианта "професорка". Редно ли е да кажем: "Професоре, ..." или задължително трябва да е "Г-жо професор" или пък да присъства името?
цитирай
18. анонимен - <<Учителка>> такова животно няма.
13.03.2010 08:26
Постингите ти са интересни, ама може да се поразровиш тук-там и да видиш, че думи, като <<Учителка>>, <<Директорка>>, <<Лекарка>>, <<Стоматоложка>>, <<Редакторка>>, <<Министърка>>, <<Президентка>> не съществуват.
Иначе блога го бива.
цитирай
19. анонимен - А би трябвало...
13.03.2010 11:37
Според мен е редно тези професии да си съществуват и в двата варианта - женски и мъжки... Някак си е глупаво и доста дискриминиращо това да се очаква, че всички професии сякаш се съотнасят само към мъжете. Освен това, главната роля на думите е да носят информация, а премахвайки тези думи от българския речник (преди очевидно са си се ползвали широко), тази им функция се губи - по какво ще разбереш дали въпросното лице е жена или мъж? Ами ако ще е така, дайте и прилагателните и съществителните да ги направим само в мъжки род! :)
цитирай
20. анонимен - Въпрос на възпитание
14.05.2010 17:47
Никога не разрешавам на децата си, когато говорят за учител пред мен да казват госпожата. За мен дори по-безобидно е да се каже "оная по математика", отколкото "госпожата по математика". Има много варианти - "класната", "госпожа Еди-коя си", дори само фамилията. По същич начин, както майка ми никога не ме е учила да казвам "другарката". Не е трудно.
А един куриоз - когато дъщерята на сестра ми била малка казала на майка си "Мамо, ти си толкова добра, защо не вземеш да станеш една госпожа?" и страшно била учудена, като разбрала, че сестра ми вече отдавна е госпожа.
цитирай
21. анонимен - Госпожата- напълно нелогично обръщение
03.10.2012 11:28
Официалното обръщение е "Госпожо Иванова; Госпожо Димитрова; Господин Илиев" и тн. Това разлигавено госпожоооо, което преобладава в гимназиите трябва изобщо да изчезне като форма на официално обръщение. Навсякъде в "световните" езици- английски, немски такова не съществува... примерно в Германия е изключено да се обърнеш към някого с "Frau" или "Herr", без фамилията след него...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gramatika
Категория: Технологии
Прочетен: 3954227
Постинги: 19
Коментари: 1183
Гласове: 1258
Архив