Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2012 00:34 - Пушенето е вредно за вашето здраве
Автор: borsi Категория: Новини   
Прочетен: 5321 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 20.04.2012 00:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Пушенето е вредно за вашето здраве

В Холандия, отново са разрешили пушенето в малките заведения, след като, в 2008 бе въведена тотална. От ноември 2010 г. в Холандия, в заведения с големина 226.62 м2 може да се пуши отново.  

Подобно на Люксембург, където забрана не е имало никога, собственикът в зависимост от клиентелата си решава, дали заведението му да е за пушачи или непушачи. Правителството на Холандия *  е отменило също и вида 280 глоби, свързани със забраната. Между приказките за малкия бизнес, работни места и бля-бля от рода на“Ние сме най-свободната нация в света” обаче, се промъква истинската причина за новата либерализация на цигарите по заведенията, а тя е драстичен спад на данъчните приходи на които се крепят бюджетите на държавите. Продажбите на цигари не спадат, но от забраната го отнасят десетки видове бизнес, които с намалените си обороти изтъняват и кранчето течащо към администрацията. 

image

В Австрия също се е върнал старият принцип - разделение на заведенията в отделни сектори за пушачи и непушачи.

Белгия 6 месеца след пълната забрана 2 000 заведения фалираха, а загубата на работни места бе около 28 000. В САЩ  след пълната забрана в някой щати и градове, оборотите на заведенията намаляват с около 25%. На места спадът за 2010 г. е с над 50%. Като цяло обаче за Ню Йорк загубата е за около 3000 работни места и на около 75 милиона долара годишно, като преки загуби, което за град с такава икономика не е голяма сума.  

В Дъблин пъбовете имат загуба на около 50-80%.. От 9000 кръчми извън Дъблин около 600 са затворили. Тези които са най-тежко засегнати уволняват и съкращават персонал, или преминават към намалено работно време. Някой заведения – ресторанти и кафенета, които преди са работили и през деня, сега не отварят преди 17:30 часа.

В Германия  барове и кръчми, чиято основна дейност е продажба на напитки, са най-силно засегнати от забраните за тютюнопушене. Спадът е около 14,1%. В Берлин загубите на казината се изразяват в около 25 % от оборотите. Подобно е положението и във Франция къде спадът е около 15-20 %.

image

Тъй като намерих предимно преките ефекти, то ще се опитам да видя и не-преките такива, както и кои бизнеси биха били засегнати и в кои ще има спад в оборотите. 

1. Някой заведения както в Западна Европа и САЩ ще увеличат цените си, за да компенсира загубите в бизнеса. От друга страна по-малкия брой заведения, неминуемо ще доведе до покачване най-малкото защото конкуренцията ще е по-малка и след няколко години по-малкия брой заведения, вече стабилизирал броя си клиенти ще качи цените. 

2. Заведенията за бързо хранене или тези за кафе на крак, няма да пострадат, тъй като в повечето от тях така и не се пуши. Заведенията които и сега се посещават от деца, също. 

3. Няма да пострадат много и заведенията и кафенетата разположени в моловете, тъй като в повечето от тях и без това не се пуши. Тъй като обаче забраната ще обхване всички, те все пак ще претърпят спад, тък като някой непушачи които са отивали специално в мол за да пият кафе без цигара, сега ще имат избор да седнат в кое да в близко заведение. Като цяло тези заведения в които не се пуши и вече имат изградена клиентела, вероятно ще имат спад поради изведнъж нараснала конкуренция. 

4. Ще има спад в заплатите на сервитьори, бармани и готвачи.

5. Вероятно ще се увеличи консумацията от улични автомати за кафе.

6. Ресторантите обаче, особено по-скъпите, ще намалят оборотите си. Кафенетата и малките барове също. Много е вероятно подобно на някой заведения в Западна Европа или САЩ да сменят работното си време и да работят само в най-натоварените часове. 

7. Малките барове, селски кръчми и махленски заведения в България  ще изкапят в около 50 % от броя си. 

8. Закриването на някой заведение не може да не засегне и рекламните компании който ги обслужват с външни реклами – рекламни табели, рекламни материали, менюта и т.н.  

9. Ще намалее оборота и на компаниите които зареждат подобни заведения с храни и напитки.

10. Ще намалеят оборотите и на някой мебелни фирми специализирали се в обзавеждане на заведения и хотели.

11. Спад ще има в продажбите на техника за заведения. 

12. Спад ще отбележат наемите на заведения и на помещения подходящи за такива.

13. Спад ще има и в цените на недвижими имоти правени с тази цел.

14. Подобно на Германия и Франция ще се отбележи около 15-25 % спад в хазартния бизнес. В големите градове спадът ще е по-голям. 

15. Лек спад ще отбележи и хотелиерския бизнес. 

16. Бюджетът на първо време. Най-вероятно след като спаднат приходите от други видове бизнеси, да се качат с още някой акцизи, или да се въведат допълнителни данъци за да се задържат приходите в хазната. Само бонусите раздадени на чиновници тази година са за около 100 милиона лева, така че един спад с 200-300 милиона лева задължително ще бъде компенсиран с покачване на други приходи. Примерно - акциз върху някой видове храни, какъвто въведоха в Дания, или по някой друг начин. Държавата вероятно ще намери начин да компенсира спадналите данъчни приходи и мисля, че още 2013 г. след изборите, или най-късно в 2014 г. ще станем свидетели на още някой данъци или покачване на някой стари.

image

Поява на нови дейности - В Германия някой заведения са затворили врати в обичайния си вид и са се превърнали частни в клубове за пушене. Тоест, в тях могат да влизат само членове на клуба и са закрити за широк достъп. Вероятно и тук в България ще се създадат подобни места, така, че създаването на частни клубове само за избрани членове, може и да се превърне в доходен бизнес за някой, стига разбира се и това да не е забранено, защото ако е, нищо чудно да станем свидетели на акции на МВР щурмуващо вратите на частни клубове с членове пушачи.

На много места в Европа обявиха спад в продажбите на тютюн в 6-те месеца след влизането на забраната със 16%, което е чудесно. Тенденцията обаче се обръща и продажбите за около година след спада се качват с 14%. Така 2 % преднина скоро може и да се стопят и да се наложат още по драконовски мерки. Основния обществен успех – здравето кой знае колко не се променя, тъй като броя на пушачите не намалява на повечето места, а на други като Норвегия например се качва. Там година след въвеждане на забраната броя на младите пушачи се е качил с 0.9% спрямо годината преди забраната и общо взето този растеж на пушачите се запазва (според официалните данни на правителството на Норвегия)

image

Нямам никакво съмнение, че пушенето е вредно за здравето на пушачите! 

Хитлер като заклет вегетарианец и заклет непушач, не случайно, в стремежа си за създаване на здрава и чиста раса в Европа е искал да изкорени пушенето напълно и само загубата му на Втората световна война е попречило за изпълнението на този мечтан от всички блян за чист въздух и здравословен начин на живот. В някой от концлагерите например, пушенето е било напълно забранено, като при нарушаване на забраната дори е имало смъртно наказание. Това несъмнено е довело до покачване на средната продължителност на живота на концлагеристите. Аз също нямам никакво съмнение и че всеки един пушач е наясно с този факт - вредата от цигарите! Много неща са вредни за здравето ни: ако не ядете всеки ден плодове и зеленчуци, ако не пиете по 8 чаши вода на ден, ако не се занимавате със спорт редовно, вредно е още пиене на алкохол, яденето на мазни храни, солените храни, чипс, вредно е да се карате с властта, с полицията, вредно е да се карате с някой бабанко с повече мускули от вас, или с циганин въоръжен с винкел.  Вредно е дори да дишате, защото изпускате при издишане коварния парников газ - въглероден диоксид.

* В същото време от 2011 г. е забранена продажбата на електронни цигари в Холандия – което вече ми е съвсем необяснимо??? 

Mаниакалната битка на Адолф Хитлер срещу цигарите 

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ






Гласувай:
2



1. rakurs - Здрав народ,
20.04.2012 14:47
болни държавници!/непушач/
цитирай
2. анонимен - Поздрави за статията! Много добре ...
21.04.2012 08:46
Поздрави за статията! Много добре казано.
цитирай
3. borsi - В ресторант Хепи на Раковска в София ...
12.09.2012 17:49
В ресторант Хепи на Раковска в София клиентите си пушат най-спокойно, нищо че заведението е само за хранене. Журналисти попитали пиарката на веригата, а тя ги препратила към управителите, които пък се направили, че нито са чули, нито са видели.
Всъщност в столицата в доста заведения се пуши, но инспекторите се правят, че не виждат. Особено вечер и особено в луксозните ресторанти такава забрана просто не съществува. Същото е и в елитните нощни клубове. Собствениците са намерили на кого да плащат и са се разбрали по колко да пращат и никой не безпокои златната клиентела.
Забраната хвана тези заведения, които са квартални, които не са елитни и в които ходи простосмъртният народ. Те започнаха да опустяват, а някои даже и да фалират. Още по-големи фалити се очакват през зимата, когато пушачите няма как да излязат да мръзнат по тротоарите и ще се откажат да ходят по кръчми. Масова е и забраната в провинцията, където ако бъде спипан клиент с цигара, собственикът отнася яка глоба. Както винаги българите бяха разделни на бедни и богати. Богатите могат да си позволят всичко, за тях забрани не съществуват, а бедните ще бъдат гонени, ругани и унижавани.
Говори се, че един голям ресторант плаща на проверяващите по около 5000 лева на месец. След това гарантирано проверки няма да има. Нощните клубове пък броели по 10 бона. В по-големите градове започнаха да се обособяват частни бизнес-клубове, където инспекторите пък нямат достъп. Всъщност това са заведения, където вечер се събира местният елит и където поглед на простосмъртен не може да надникне. Апропо днес се навършват 100 дни от забраната за тютюнопушене на обществени места, а в страната печалбите от продажба на тютюневи изделия са се увеличили.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985038
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031