Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2013 23:14 - Как Донка стана Доника: Историята на Доника Венкова
Автор: skandaln0 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 8332 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 22.07.2013 23:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Единствената очилата естрададжийка от близкото минало Доника Венкова навъртя 30 и кусур години на професионалната сцена. Певицата, чието истинско име е Донка, никога не стана звезда. Имаше обаче прилични участия и даже стоеше някак екзотично с прическата си ала Шер от периода на тандема й със Сони Боно.
imageЕстрадният прощупълник на Доника е забулен в мъгла, поне за широката публика. Бивши кадри на Концертна дирекция обаче са запазили по някой и друг спомен за певческия й старт. Ако се вярва на думите им, провинциалната гласовитка довтасала в бюро "Естрада" с дрипава и омачкана рокля. Лицето й било надупчено от акне, а в главата мязала на "разплетена дамаджана". Печените соцпродуценти обаче надушили, че зад небрежната външност и хипарското облекло се крие нешлифован диамант. Заложили на този "кон" и не сбъркали. "Когато дойде при нас, още не беше завършила училище, доверява ексслужител на Концертна дирекция. Отишла на море, не се прибрала и родителите й я търсеха с милиция. Нейсе, уредихме я накак си. Имаше много хубав глас и можеше да стане световноизвестна певица, но нямаше стил. Имитираше допотопно Лили. Казахме й, че трябва още да се учи, и я записахме на курс за естрадни певици, който се провеждаше в тогавашния хотел "Севастопол". Имаше момчета и момичета от цялата страна. Накрая обаче остана само Донка.

Посъветвахме я да сложи едно "и" между буквите на името си, щото Донка вървеше само за народна певица. Така се роди изпълнителката Доника Венкова. Пееше много хубаво, но не беше пластична. Иначе го раздаваше семпло - панталонче, бяла якичка...Роклите й ги шиеха от бюро "Естрада", после, разбира се, й ги удържаха от хонорарите. В началото нямаше очила, но след това от бюрото й сложиха цайси с дебели стъкла, понеже имаше голям диоптър. Рискуваше да се спъне и да вирне крака на сцената. Доколкото си спомням, я протежираше един Венко, който е брат на личния акордеонист на Лили. Много свястно момче, саксофонист, сега живее в Сан Франциско. Да, ама Доника почна да се обича ту с тоя, ту с оня. Накрая се хвана с един обикновен човек, омъжи се и залезе".

След 10 ноември певицата отпраши за Кипър да си дири късмета. От време на време, когато й домъчнее за семейството, внучката и най-вече за красивото коли Пако, хваща самолета за София. "Защо да се мъча в България, когато в Никозия имам огромен апартамент?", обяснява Доника. В родината цялото й домочадие се свирало в двустайна панелка, докато в кипърската столица само тя се ширела на цели 200 квадрата. Слуховете й за кариерата на острова на Афродита са колкото оскъдни, толкова и противоречиви. Стари пушки в бранша подмятат, че не била прокопсала особено в странство.

Самата певица обаче не може да се нахвали с успехите си. Пеела в разкошен локал на 5 метра от жилището си. Имала стотици фенове от цялата страна, които идвали специално заради нея. Позволила си даже да отхвърли примамлива оферта за безсрочен гастрол в най-тузарския кипърски курорт Аянапа (да не се бърка с грузинския Анапа на Черно море!) под предлог, че вече е натрупала достатъчно пари и слава. Дали всичко от тази лъскава самореклама отговаря на истината, знае само тя и нейният работодател. Очилатата изпълнителка се гордее, че за разлика от повечето си колеги никога не е пяла на митинги. "Мен Господ ме опази от политиката!", заяви тя в едно интервю.

ДОСИЕ
imageДоника Венкова е родена на 19 ноември 1947 в Горско Калугерово, Великотърновско, в семейството на преселници от местността Вововица (близо до село Кормянско, Севлиевско). Името й се появява в българската естрада през 1971, когато работи като солистка на оркестър “София”. От 1974 до 1977 е солистка и на оркестър “Младост” при ГУСВ. В началото на 70-те се представя успешно на няколко международни конкурса: “Интерталант”, Чехия - II награда - 1972, “Златния Орфей” - III награда - 1973, Касълбар, Ирландия - представя наградената с ІІ награда песен на Морис Аладжем “Цвете на надеждата” - 1974, “Братиславска лира”, Чехия - III награда - 1975, Сопот, Полша - III награда за интерпретация на полска песен -1975. Тя гастролира в телевизионни предавания и концертни програми в Германия, Чехия, Полша, Русия, Унгария, Сирия, Куба.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: skandaln0
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 51980
Постинги: 6
Коментари: 8
Гласове: 14
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031