Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2013 14:20 - Кондензаторите като електронни компоненти.
Автор: railwaymodel Категория: Хоби   
Прочетен: 32513 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 26.07.2013 14:22


 Кондензаторите като електронни компоненти.             Кондензаторите са пасивни електронни компоненти, които могат да съхраняват електрически заряди. Те имат различни устройства от различни материали, но едно е общото между всичките модели – съдържат два проводника разделени от някакъв диалектрик. При потенциална разлика на двата проводника, върху диалектрика се образува електростатично поле и в резултат – едната страна натрупва положителни заряди, а другата – отрицателни.
image

          При кондензаторите електрическия капацитет се измерва във фаради (F) – мерна единица на името на физика Майкъл Фарадей. Тъй като тази мерна единица е свързана с размерите на определена площ (на кондензаторните плочи), а цялата площ на нашата планета е едва 700F, то в практиката се ползват нейните по-малки стойности, които виждате в следната таблица:

 

кратно

означ.

стойност.

 милифарад

МФ

10 -3 F

микрофарад

μF

10 -6 F

нанофарад

nF

10 -9 F

пикофарад

pF

10 -12 F

          Капацитетът е постоянна величина, но само при идеалния кондензатор (теоретично). Практически при реалните кондензатори, заради съпротивлението на проводниците, качествата на диелектрика и т.н. кондензаторите имат все пак някакви утечки (загуби), тоест те не връщат в електроверигата същото количество енергия, с която са се заредили.

            Като електронен елемент, намират широко приложение в различните схеми. Поради спецификата на конструкцията и начина им на работа (физика от 8-ми клас кой не помни?) се ползват за блокиране на постоянен ток (тоест пропускат само променлив), за изглаждане на изходен ток от токоизправители и захранващи блокове, съвместна работа с бобини в трептящи кръговe (радиотехника), натрупване на известно количество енергия (памети), като разделителни елементи в различни аудио или видео вериги и т.н.

            Кондензаторите  се делят на два основни вида – поляризирани инеполяизирани.

Поляризираните кондензатори се ползват когато има нужда от голям капацитет на малко място и в разговорния език се наричат електролитни.Те винаги трябва да имат означени електрически полюси, “+“ и „-“ на изводите си и да се включват съгласно това означение. В противен случай почти сигурно е, че ще се повредят, а често буквално „гръмват“ заради загрелия електролит. Той обикновенно е течна млечна киселина, с която е напоен хартиен диелектрик, разделящ алуминиевото фолио на двете кондензаторни плочи или самото фолио в досег с водород (или друг газ) се е окислило и образувало своебразен диелектрик. Произвеждат се с капацитети между 0.1μF и 3000F, а работното напрежение може да бъде до 600V.

            Неполяризираните кондензатори от своя страна са две основни групи – постоянни и променливи. В зависимост от материала на диалектрика, и двата вида биват още керамични, пластмасови - полиестерни /полипропиленови/, хартиени и т.н. MICA. При керамичните обикновенно делектрика е покрит със сребърен слой и стойностите им са в рамките от 0.1pF до 100μF, а пробивното напрежение е до 50v. Намират приложение при високочестотните изпълнения. Пластмасовите са най-масово ползаваните кондензатори и могат да бъдат произведени между 10pF и 730μF с пробивно напрежение до 10kV. Хартиените кондензатори се употребяват предимно в радиото. Диелектрика при тях е хартия, импрегнирана с масло или восък. Хартиени кондензатори се използват, когато загубите не са важни, но тяхното работно напрежение може да бъде до 150kV.  Mica кондензаторите са подходящи за използване в приложения с висока честота на работа и важна отговорност, поради голямата си стабилност във времето на капацитета, висока температурна стабилност и малък толеранс. Те са сребърно-слюдени и се произвеждат  между 1pF и 100nF с напрежение до 2.5kV.

Графичните означения и надписването им в схемите, са също като  при резисторите, като малко се различават в различните страни а „n“ e пореден номер на елемента в дадена схема:

image

Толеранса на кондензаторите е различен от резисторите. Той може да бъде симетричен и асиметричен, което означава, че при означение +/- „#“ и някаква буква, то положителната и отрицателна част от толеранса не е задължително да са равни (виж букви от „Р“ до „Z“ в таблицата долу). За подробности в толеранса на кондензаторите може да ползвате следната таблица:

image

Както се вижда от горните таблици, чрез осемнадесет букви са обхванати всички кондензатори, включително и „точните“, ако ги сравним с толеранса при резисторите. При кондензаторите има и още буквени означения, с които практически започва наименованието на всеки вид. Те са диференцирани в зависимост от материала от който са изработени:

image

Основните схеми на свързване, когато нямаме един кондензатор, подобно на резисторите, са две – паралелна и последователна. И двете спомагат за постигане точния капацитет необходим в различните електронни блокове.

            Последователното свързване е характерно с две условия – общото работно напрежение нараства като сбор от работните напрежения на всички кондензатори участващи във веригата. Но съгласно отношението във формулата, капацитета става със стойност, по-ниска от най-ниската във веригата.

image

Паралено свързване на кондензатори ползваме, когато искаме да получим по-голям капацитет. Тогава работното напрежение на групата е със стойността на най-ниското напражение, при което е желателно кондензаторите да са с еднакво такова.

image

Означаване на стойностите при електролитните и въобще големите кондензатори е ясно – там се чете подробно, тъй като обикновенно имат достатъчно площ на корпуса, за да се отпечата всичко. При останалите с малък корпус, обикновенно има няколко вида буквено/цифрови означения:

1. три числа – първите две означават стойността, а третата е множител. Пример: 222=2,2nF; 104=100 nF
2. един от тези символи – Т, N, P или μ, означава да сложите нула от пред. Пример: n22=220pF; μ47=470nF
3. само две числа, дават директно стойността в рF. Пример: 15=15pF;  68=68pF
4. един от тези символи – Т, N, P или μ, означава да сложите точка м/у числата. Пример 4n7=4.7nF; 4p7=4.7pF
5. точка пред две числа, означава стойността μF. Пример: .33= 330nF;  .1=100nF
6. когато след три числа има и буква (виж по-горе таблиците) е означен толеранса. Пример 103К=10nF +/-10%
7. три числа и малка буква след тях e директно стойността им в мерната единица. Пример 220n= 220nF; 56p=56pF

image

Цветни кодове в означенията на кондензаторите. Принципно в миналото доста често кондензаторите носеха цялата информация за себе си посредством цветни точки, ленти и дори цели корпуси. С навлизането на новите технологии, това постепенно отпадна, тъй като вече спокойно могат да бъдат надписвани по горе описания начин. И все пак в нашата практика не рядко прибягваме до употребата на кондензатори с цветен код. Тук ви даваме една универсална таблица със значението на цветовете при кондензаторите:

Цветните ленти се разполагат на корпуса на кондензаторите в определен ред.
image

 image
Предлагаме ви и универсална таблица за цветните кодове, а на втората фигура и за танталови кондензатори.
image
 image

         Кондензаторите в съвременната електроника все повече са (подобно на другите елементи) в SMD-корпуси, благодарение на свръхмоделните технологии в употребата на все по нови материали. Те често не носят никакви означения на корпусите си. Изключения правят танталовите и кондензаторите в сравнително по-големи корпуси. При тях също има кодови означения, за коит оможе да намерите повече тук.

image  image

http://www.nec-tokin.com/english/product/cap/chiptan/chiptanm.html

           От двайсетина години в „наследство“ от военните технологии, все по често се ползват и кондензаторите с огромен (в сравнение с другите) капацитет и сравнително малки по обем корпуси. Това са така наречените „gold cap“ елементи. За съжаление все още са доста по-скъпи, особено ако все пак са с по-високи работни напрежения. Другото им наименовение на английски е „memory back-up capacitors, тоест кондензатори поддържащи паметта.

image

Ние в  железопътния моделизъм, прибягваме до такива нисковолтови (сруват до пет лева бройката максимум) при включването им в нашите модели, като част от осветителните вериги, или като „памет“ в дешифраторите. Ако преди пълното им разреждане, дешифратора успее да си възстанови връзката и командите към неговия адрес (по DCC) – значи супер кондензатора е свършил своята работа.
             В заключение ще добавим само, че кондензаторите за военни цели са ….друга бира. Ясно е че там изискванията за стабилност в работата им са доста завишени.  Те имат и съответните означения, за значението на които може да прочетете повече тук - http://www.interfacebus.com/Design_Capacitors_MIL.html

image


Един информационен плакат за бързи справки в повощ на моделиста.

  А тук ви представяме един доста удобин вид поялник, при работа със SMD-двуизводни елементи.
image
image


Повече информация, цени в Българи и допълнителни материали можете да намерите тук: http://store.comet.bg/Catalogue/

1.Уикипедия – свободна енциклопедия http://bg.wikipedia.org
2. Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация  http://forum.eshop.bg/
3.  Bulgarian LZ Round Tablehttp://www.cqlz.hit.bg/bg/html/radiolab.html
4. Аудио Клуб България http://www.bgaudioclub.org
5. Европейски електронни компоненти http://www.tme.eu

 

J J J

--->натисни тук за НАЧАЛО на блога натисни тук за СЪДЪРЖАНИЕ НА БЛОГА




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: railwaymodel
Категория: Хоби
Прочетен: 378132
Постинги: 44
Коментари: 16
Гласове: 181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031