Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2015 21:17 - Къщата, в която е живял Боян Мага - един от най-важните хора в човешката история?
Автор: kikowsky Категория: Други   
Прочетен: 9217 Коментари: 7 Гласове:
14

Последна промяна: 19.01.2017 19:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Миналата година учредихме "Археологическо дружество Белоградчик", чрез което възнамеряваме д аизвършваме ред дейности, които са ни интересни, включително археологически разкопки, провеждане на лекции и беседи, водене на туристи и други проекти. Преди да учредим дружеството, често ходехме из района да оглеждаме местата, а през 2014 често ходехме и да почистваме.
Така се наехме и миналата година почистихме храстите и дърветата пред пещерата Лепеница. Преди това пещерата изглеждаше така:

image
Едвам личеше, че има пещера - всичко тънеше в храсти. След това пещерата доби този вид:

image
Направихме и две пейки и маса на един крак, които по чудо все още не са строшени, ама може би хората да не са толкова лоши.


image  
Пещерата е просто великолепна с нейните два етажа. Вторията е като огромна и много приятна веранда. Излюжението е югоизточно и мястото е топло и тихо. 

image
Пещерата и площадката пред нея са ползвани за жилище от хиляди години. Много артефакти се намират там. А на първия етаж стоят няколко пласта от подови настилки - вътре е имало къщи.
От това ни дойде идеята да правим реконструкция на праисторическо жилище на първия етаж. След това намерихме една програма за финансиране на екопроекти на "За Земята" и кандидатствахме по нея за 1 000 евро, но не ни одобриха. Обърнахме се към заможни хора от Белоградчик, които живеят в София и те веднага ни намериха дарител - "Топливо-2" ЕООД, които дариха 3 000 лева за проекта.
Но решихме, че няма да правим реконструкцията вътре, защото процедурата за разрешение щеше да е твърде тежка. Затова решихме да е отвън до пещерата и така опряхме до горското и до няколко техни дирекции, после ни пратиха за становище и главния архитект на общината, но всички много ни съдействаха и вече имаме и разрешението.
Първоначалните скици на реконструкцията изглеждат така:

image
Нашата къща ще изглежда по подобен начин - не се сърдете, ако не стане точно същата :) Навесът може да го направим и следващата година.
Ще се радваме, а това е и идеята, да привлечем доброволци за раличните етапи на изграждането й. Ще се прави само с естествени материали. В конструкцията няма да има пирони, а само сглобки и въжета. Покривът ще е от тръстика.
Къщата ще е атракция, ще водим там туристи, ще правим занятия по експериментална археология, ще има хромел, пещ и т.н. За желаещите ще показваме как са живели хората едном време, какви пособия са имали и как са ги правили. Ще печем питки, ще варим боб в гърнета и т.н.
Ето как си представяме местоположението й спрямо пещерата:

image
Уредихме всички документи, пари и разрешително получихме, та остана да започнем и в първия слънчев ден отидохме. Това беше вчера, на 31.03.2014. 
На избраното място имаше едни големи храсти:

image
Заехме се да ги чистим

image
и след два часа вече всичко беше готово:

image
А после пренесохме и една част от камъните за основата

image
С това първата копка е факт :)
Като се махнаха храстите, се видяха следите от основата на по-стара къща:

image
Тя е била построена точно на същото място, което ние избрахме за реконструкцията. И логично - това е най-доброто място за къща и хората в миналото са го избрали по същите причини, по които и ние го избрахме. Но ние не знаехме, че именно тук е имало къща. Това стана ясно чак след почистването.
Гледах основите, помотвах се и едни тръпки започваха да ме побиват. Взех да си припомням събитията и ми стана ясно, че нещо не е съвсем наред. От всички дейности, с които можехме да се захванем, избрахме точно тази. Отказахме се от варианта да е вътре и решихме да е отвън. Мислехме за други места, а като правих предварителните скици, разположих къщата точно на това място. След това всичко вървеше много гладко - даваха ни пари, съдействаха ни за разрешения.
Ясно е, че на това място са живели хора от едно време. Седях и гледах основите - топло място, хубаво, завет. От него държиш и пещерата. Трябваше да е било на по-богати хора, къщата няма да е била на голтак, ами напротив - на чорбаджия.
Мислех за това, как духовете на тоя род са и накарали да строим къща там и ни помагат. Искат след толкова време къщата отново да я има.
Прибрах се вечерта у нас и започнах да се сещам, че тия земи в миналото са били на село Върбово, от което съм. Стана ясно, че последните къщи на пещерата са били на върбовляни. Още повече ми стана странно - толкова години по-късно строя къща по стара технология върху същите основи, на които са строили хора от моето село, които дори може да са ми роднини.
Без всякакво съмнение ми стана ясно, че с тая къща съм се захванал не по случайност, а по предопределеност. Но предстои да видя каква е тя.
А чак днеска един приятел ме подсети за историята, че в тази пещера е живял Боян Магът. Напълно е възможно - пещерата има силни медидативни свойства, чудесна е за отшелници, част от светилищен комплекс е, а недалеч е Боровишният светилищен комплекс. В него има оброчен кръст, за които няколко интересуващи се от Богомилството ми казаха, че е богомилски. А в Магура намирам основни разбирания на богомилите. Мисля, че Боян Магът може да е бил в района, за да прочете от сигурен източник - рисунките от Магура, какво точно е било старото учение.
Магура е създавала магове, а висшите посветени на богомилите са били магове, също както и Боян.
Чудел съм се как точно е живял Боян Магът в Лепеница, ама сега разбрах - в къща до пещерата - елементарно е!
И дори знам къде са били основите й :) Знам, защото една след друга на това място са строени къщи - през век или повече - едната се събаря, идва друг и строи нова. Но това винаги става на същото място, защото това е най-хубавото място.
Мисля, че строя къща не само върху къщата на мои сравнително преки предци, но и върху дома, в който е живял Боян Магът.

А Археологическото дружество продължава да набира средства за все по-обстойното изпълнение на проекта, както и приветства доброволци да се технологията за строеж със сглобки, въжета и кал.
Ако се чудите къде да отидете тази година, не пропускайте Белоградчик. Благодарение на работата ми сега Белоградчишките скали вече не са само едно имагинерно понятие, ами се състоят от конкретни места и обекти, които са достатъчни за поне 5 дни обиколки. Посетете ги сами с помощта на Езотеричната карта на Белоградчишките скали, от която можете да си направите файл за gps, или пък се обърнете към мен за съдействие. Моите Белоградчишки турове през 2017 година.

Кирил Кирилов

 


.



Гласувай:
14



1. wonder - Браво на вас!
02.04.2015 00:07
Браво на вас!
цитирай
2. mitata67 - Нека са благословени начинанията ви.
02.04.2015 09:18
Пиши как се развиват нещата.
Успех!
цитирай
3. chris - Според мен е много по-вероятно да е ...
02.04.2015 11:04
Според мен е много по-вероятно да е живял вътре в пещера(та). Никой не би си правил труда да строи къща там, където природата вече му я е построила и има нужда само от малко интериорен дизайн, още по-малко пък човек с начина на мислене на Боян. Че той, ако е изпитвал някакво влечение към живота в къща, щял е да си остане в двореца с родата си, където е можел да има всичко. Пак лично мнение - основите, които сте открили, по-скоро са останки от старо параклисче или скит.
цитирай
4. kikowsky - Крис, имаш право. Мислех не, че Боян ...
02.04.2015 12:40
Крис, имаш право. Мислех не, че Боян е строил къщата, а че е живял във вече построена, която му е била дадена?
Но идеята за параклис е по-добра.
цитирай
5. kikowsky - Ще публикувам често за напредъка на ...
02.04.2015 13:01
Ще публикувам често за напредъка на къщата :)
цитирай
6. podvodni - Здравей и поздрави за това което ...
02.04.2015 21:50
Здравей и поздрави за това което правиш!
Обаче, искам да обърна внимание на нещо ( може би не особенно важно).

Според мен, е напълно погрешно да се смята, че някой, най-вече мъдрец, посветен или отшелник, задължително трябва да живее в пещера или нещо подобно.
Призивът - назад към природата, е сравнително нов, което не означава че непременно трябва да почнем да рупаме корени, и да живеем в пещери ил по дърветата.
Боян Магът е бил адепт, и като такъв не е задължително да живее в пещера(та) особенно когато тя е била светилище и място за медиативни практики.
Т.е. това е храм със спец.предназначение, а не обиталище и жилище. На всякъде по света и всяка религия и учение, светилищата са места предназначени за свещеннодействия към които не спада жилището. Иван Рилски - другият брат на Боян Магът, също е бил отшелник, и си е имал отделно обиталище.
Друга причина де не се изпълзва пещера (та) за човешко обиталище е естествената невъзможност от защита от диви зверове.
Орфей който е бил невероятен адепт и е имал уникалните възможности да подчинява и манипулира зверовете и стихиите, също е живял в отделно жилище.
Все пак, в сънят си човек не винаги има възможност да влияе така като го прави в будно състояние.
цитирай
7. kikowsky - Подводни, много хубаво разяснение ...
02.04.2015 22:11
Подводни, много хубаво разяснение направи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kikowsky
Категория: Други
Прочетен: 2579952
Постинги: 471
Коментари: 2828
Гласове: 8176
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930