Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2007 15:17 - Селянин или Селяндур
Автор: larsy Категория: Други   
Прочетен: 28687 Коментари: 33 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Нямах никакво намерение да пиша още веднъж днес.
Петък е, “Ден на майстора” все пак...Но реших да се опитам да осветля въпроса със селяните, селяндурите и селянията.

 В кратце за мен въпроса стои така:

  1. Селянин – Човек, който живее на село или в малък град. В България големите градове са София, Варна и Пловдив (с малко уговорки)
  2. Селяндур – Живее навсякъде, най-много са в средните и големите градове. По селата не виреят (няма кой да ги търпи)
  3. Селянин – Бачка яко, изкарва си хляба с честен труд. Щастлив е, че има работа. Лоялен е към работодател и колеги.
  4. Селяндур – Мързелива гад. Мрази да се труди, обича да е “на далавера”. Гледа винаги да изклинчи и да “претакова” държавата, колегата или шефа.
  5. Селянин – Чист човек. Обича природата и не свини наоколо. Повечето отпадъци намират приложение в градината или като храна на животните
  6. Селяндур – Свиня. Хвърля си боклука в найлоново пликче през прозореца. Изтърсва си пепелника на колата на светофара. Ако му направиш забележка – бучи, че си плаща данъците и бате Бойко да изчисти.
  7. Селянин – Плаща си данъците и сметките. Псува на ум (и на глас) обирджийската държава, но плаща. Декларира си кладенеца, който сам е копал и му плаща данък.
  8. Селяндур – Никога не плаща нищо. Висят му 15 неплатени акта от КАТ и данъци на панелката от 1989-та. Краде парно от комшиите, слага си магнит на електромера и не плаща вода.
  9. Селянин – Говори просто, но разбираемо. Ако се премести да живее в голям град за една година маха диалекта.
  10. Селяндур – Мйека цял живот и твърди, че това е най-чистия български език.
  11. Селянин – Умее да се весели, знае как и кога. Ако е сватба, ще чуе цяло село, но семейните празници се празнуват у дома.
  12. Селяндур – Дъни музиката яко до 4 сутринта и хич не му дреме, че е примерно вторник и утре всички наоколо са на работа. Другият вариант е да се нареже като свиня в кварталната кръчма, да се сбие със сервитьора и да оповръща таксито и опикае асансьора.

 По повод на предишния ми пост за селските рейсове, надявам се е станало ясно. Возещите се вътре са (предимно) селяни, каращите ги – селяндури.

Псуващите анонимници от коментарите на предния пост определено ми намирисват на селяндури.

 Аз съм селянин. Пазарджишки. От 20 години живея в София, но не ме е срам да се нарека селянин.

Мога още много да напиша по темата, но нямам време. Ще си ходя на село. :-)

image




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. velvet - ;)
06.07.2007 15:28
Предишният пост маааааалко ме остави с кофти усещане, ама сега е сууупер :)))) Напълно съгласна с описаното, много добре си му хванал нюансите ;))))))))))
цитирай
2. zvezdopad - много точно разборче си спретнал ...
06.07.2007 15:33
много точно разборче си спретнал :)

отивам да копам доматите с колците :D
цитирай
3. larsy - Velvet
06.07.2007 15:33
Радвам се, че съм оправил усещането ти и впечатлението, което оставям! :-)
Приятен и весел weekend :-)
цитирай
4. анонимен - В северозападнала бг не се мЙека ...
06.07.2007 15:34
В северозападнала бг не се мЙека :)
Там говоримЕ на твърдо, значи може да твърдимЕ, че не сме селяндури ли? :)
И...един виц: хванал селянинът (селяндуринът) златната рибка. Тя му казала
-Добри ми селянино, пусни ме, моля! Ще ти изпълня 3 желания!
-Ти на кой ше викаш селянин МА!!! - казал нашият герой, хвърлил я на земята и я стъпкал...
цитирай
5. анонимен - Milencia
06.07.2007 15:40
Браво, по-добре не можеше да бъде написано! Напълно съм съгласна с теб, колко хубаво си ги описал!
цитирай
6. анонимен - Larsy,
06.07.2007 15:52
Този постинг беше по-важен от предния, но жалко, че не е отделна тема, а като следствие от първата. Проблема с неправилно спиращите автобуси на Плиска остана на заден план заради дребнавости.
цитирай
7. анонимен - Много поздрави на магаричката
06.07.2007 16:31
да кажеш от мен :-D
цитирай
8. анонимен - Ами, ако не искаш всеки постинг да ...
06.07.2007 16:42
Ами, ако не искаш всеки постинг да бъде засегнат от "дребнавости" внимавай как се изразяваш. Това, че някой е нарушил ЗДП, не го прави селянин от някой град, а нарушител по ЗДП.
За тост Пост те поздравявам - готин е.
Весел уикенд на всички
цитирай
9. анонимен - Прав сте
06.07.2007 16:47
Прав сте. Имате моята терминология. Аз също разделям хората на селянин и селяндур. Работила съм на село и шапка свалям на работливите като мравки селяни. Но селяндурите-те са навсякъде и с претенции при това.
цитирай
10. bandit - Ами, ако не искаш всеки постинг да ...
06.07.2007 16:48
Ами, ако не искаш всеки постинг да бъде засегнат от "дребнавости" внимавай как се изразяваш. Това, че някой е нарушил ЗДП, не го прави селянин от някой град, а нарушител по ЗДП.
За тост Пост те поздравявам - готин е.
Весел уикенд на всички
цитирай
11. анонимен - bandit
06.07.2007 16:53
Аааа, ето го тоя, дето е от Хасково. Ти от кои си - селяните или селяндурите?
цитирай
12. bandit - Ами ако искаш да се запознаем за да ...
06.07.2007 16:55
Ами ако искаш да се запознаем за да разбереш.
цитирай
13. neanonimen - !!!
06.07.2007 17:00
Няма как ,ще бъде скучно и без едните и без другите,така че не се сърди, едните са яхнията другите -мерудията,нека цирка да е пълен.Лек ден.
цитирай
14. andreytcho - А па я съм си от село!
06.07.2007 17:17
нечем да живеем у градо изобще :))
цитирай
15. breathe - Да де, но тук не се противопоставя ...
06.07.2007 19:28
Да де, но тук не се противопоставя града на селото, нали така? :)) Няма смисъл да намесваш темата за "гражданчетата" и "селянчетата", тя е друга работа.
Поздравления за постинга! Присъединявам се към някои от по-горните мнения, наистина си казал нещата по най-добрия възможен начин.
цитирай
16. pach - Майко мила - ти си върхът!!!
09.07.2007 16:29
Току що попаднах на този пост - ако щете вярвайте , усъмних се че това което в петък (егати и съвпадението) бях почнал да подготвям за пост днес в моя блог , без да искам съм го пуснал в мрежата , вместо на харда!!!! После си намерих записа - същото само че с други думи казано !!!(макар да има цели определения едно към едно с мойте)!!!! Браво larsy ти го систематизира !!! Мисля че щом сме двама с еднакви мисли , значи не сме сами!!! Ти си върхът , ще ги разбием !!!
&:-)):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)!!!!!
цитирай
17. zvezdopad - шегичка :)
09.07.2007 16:49
pach, на върха винаги е самотно :D
цитирай
18. pach - zvezdopad идвам ,идвам ама сте нависоко!!! :-)
09.07.2007 17:00
Стига да има място все ще се изкача при вас - готини хора сте!!! :-)
цитирай
19. zvezdopad - pach :)
09.07.2007 19:37
обаче има един малко неприятен страничен ефект от стоенето по високото - там въздуха е разреден и се наблюдава устойчива затрудненост да се разграничи илюзия от действителност. :D
цитирай
20. pach - Бил съм ,знам...
10.07.2007 07:47
Бил съм на върха, пак ще бъда и пак ще слезна - знам го със сигурност!!!Горе е гот , но не бихме могли да разберем ако не падаме от време на време...А иначе zvezdopad нека е разредено , нека бъркаме действителността с илюзията - ХАК ДА НИ Е!!! &:-))
цитирай
21. анонимен - Пиуе със зеуе
15.02.2008 22:33
"10. Селяндур – Мйека цял живот и твърди, че това е най-чистия български език." - браточка, тук ми се струва, че пропускаш селяндурите, които НЕ мйекат. Причината е, че си израстнал в тази част на България, където се говори по-твърдо и по тази причина селяндурите, които НЕ мйекат, за теб не са селяндури или най-малкото не ти правят впечатление, когато говорят. Както е известно, половин България говори меко и поставянето на всички под един знаменател е мйеко-казано проява на тесногръдие. Дори това да е така, това значи ли, че другата половина от Българите (на запад от Пловдив) не са селяндури, защото казват "пиуе със зеуе", "хуеб и муекО" и добавят "е" в края на глаголите от 1л. мн. ч. (ходимЕ, правимЕ, ебемЕ)?
Всъщност дали ще ме разбереш, ако ти кажа "Да ти иба майката пазарджишка" вместо "Да ти еба майката пазарджишка"?
цитирай
22. arath - Трябва да помним, че това кой колко ...
21.02.2008 00:04
Трябва да помним, че това кой колко правилно говори, не се определя от нас, такава е функцията на МОН. В училище се учи на правилен български и тъй като там никога не се пишат оценки на децата въз основа на това дали говорят мьеко или не и тъй като това не се проверява и при полагане на матура по български език, то това не е критерий за грамотност или селяния (селяндурщина). Ето следното изречение, извадено от учебник по български език (същото можете да го прочетете и в Уикипедия):

"Трябва да се прави разлика между диалект и акцент. Акцентът се отнася единствено за фонологичните особености на говора, т.е. до звученето. Така например за човек, който говори меко книжовен български, казваме, че говори с мек акцент, а не с мек диалект."



То ест човек, който говори мьеко, не е нито неграмотен, нито селянин (селяндур). Във всяка държава има диалекти и акценти, в западните развити държави не се прави проблем на човек с какъв акцент говори, стига да говори граматически правилно (в училище се учи на граматика), но в България не е така, затова сме една СЕЛСКА държава: за хора, които допускат един вагон граматически грешки, като например мекане (правиме, ходиме) и т.н., се смята, че говорят правилно, не на диалект, стават даже и за водещи, докато за хора, които "говорят меко на книжовен български" се смята, че са неграмотни селяни. Ето защо сме селска и неграмотна държава, не знаем какво е книжовният език и не можем да преценим кой колко правилно говори.

П.П Проява на неграмотност и селяния (селяндурщина) е незнанието, че буквата "й" не може да стои след съгласна, а стои само след гласна, след съгласна се пише "ь", тя не е сложена просто за красота в азбуката: "Пейо", но "Пеньо" така че "мьеко", а не "мйеко". Така че само в селска България може човек, незнаещ това, да говори на друг, че е селянин, защото говорел меко.
цитирай
23. анонимен - Евала!
11.04.2009 21:02
Евала!
цитирай
24. анонимен - :*
05.06.2009 21:43
super si qko me kefis
цитирай
25. анонимен - kali
12.06.2009 14:45
тава е самата истина,но може и още да се добави.Каквото ти е взело селото,градът неможе да ти го върне!
цитирай
26. анонимен - Deskata
13.06.2009 19:54
Селяндура се секне от колата ,драпа си топките пред хората ,люпи семки на улицата и на всякъде.
цитирай
27. анонимен - за соф. жителство
23.07.2009 22:58
Едно време, аз съм дърта и помня, трябваше да докажеш, че си ценен,за да останеш в София. Другият вариант беше женитба. Сега хората от провинцията взимат работата ни и то за по-ниско заплащане. Около мен е пълно с говорещи на диалект хора, чиято единствена радост е да угодничат някому - нямат мнение и идеи. Има изключения, но са рядкост. Да се въведе отново жителство! Те не се възползват от театрите, концертите, залите, а от чалга клубовете, където се напиват с кеф и лекота...
цитирай
28. анонимен - Чарли Гарсия се изказа....
11.09.2009 23:28
Евала, брат ми, за този пост! Великан си - шапка ти свалям!!!!
цитирай
29. анонимен - kaka7a
06.07.2010 23:51
Tova e samata istina ,no ima o6te mnogo ne6ta koito moje da se dobavqt!!!!
цитирай
30. анонимен - Село
12.09.2010 03:35
Всичко това е така, защото България се управлява от погражданени селяндури, и то още от 1944...А кой /и защо/ пусна чалгаджийницата? И кой се прави, че се опитва да я спре?
цитирай
31. анонимен - СЕЛЯНИН!
20.09.2010 01:23
Просто само селяндур може да направи подобна статия! :)
цитирай
32. анонимен - cell phone service backlink building service
27.09.2011 00:45
30 minute backlinks consultant seo <a href=http://xrumerservice.org>seo elite</a> backlink solutions
цитирай
33. анонимен - Get up to 100000 forum backlinks with our xrumer blast & massive traffic
19.02.2012 03:11
Most powerful&cost effective SEO and website traffic service in world get up to 100’000 forum backlinks now! Get amazing online web traffic using amazing backlink blast today. We are able post your marketing message up to 100’000 forums worldwide, get insane amount of backlinks and amazing targeted web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: larsy
Категория: Други
Прочетен: 110889
Постинги: 14
Коментари: 89
Гласове: 254
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930